Lidandet för korna är accelererar

Sluta servera komjölk och nötkött i skolan

ANNONS

Framtidens hållbara och växtbaserade matvanor närmar sig med stormsteg.

Svensken äter nu nästan fem procent mindre kött än 2016. Det visar ny statistik från Jordbruksverket. Det är dags för politikerna att haka på vegotrenden genom att förbjuda nötkött och komjölk i skolmatsalarna.

Nötkött och komjölk är de animalier som är allra värst för klimatet, på grund av enorma utsläpp av växthusgaser i form av koldioxid från avverkad skog, metangas från rapande kor och dikväveoxid från gödselhögar. Enligt branschorganisation Svenskt Kött kommer 65 procent av det svenska nötköttet från mjölkkor och deras kalvar.

Lidandet för korna är accelererar. En ko mjölkade i slutet av 1700-talet sannolikt ungefär 600 kilo per år, enligt SCB. År 2015 låg den siffran på 8 771 kilo enligt Jordbruksverket. Detta har möjliggjorts genom extrem avel, kraftfoder och genom att deras kalvar tas ifrån dem. Inom några år lär vi få se stackars kor som mjölkar 10 000–12 000 kilo per år. Det är djupt oetiskt.

ANNONS

Världen står på randen till en klimatkatastrof och stenhård avel ökar mycket snabbt lantbruksdjurens lidande. Kommunpolitikerna bör därför ta sitt ansvar och införa vegonorm i skolmatsalarna genom att ersätta kött med baljväxter och byta ut komjölk mot växtbaserade alternativ.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

VAD TYCKER DU? Kommentera här nedan: