Löfven sviker miljoner bilägare i Sverige

Socialdemokraterna i regeringen har nu meddelat att de lägger sig platt för Miljöpartiets krav som i förlängningen kan komma att förbjuda 1,3 miljoner dieselbilar runtom i Sverige.

ANNONS

Regeringens framhastade förslag om införande av miljözoner straffar alla de familjer och andra som nyligen köpt en miljöbil, bara för att nu få beskedet att de inte längre ska vara välkomna i våra städer. Vi ser redan nu hur andrahandsvärdet på dieselbilar har sjunkit och hur människor runtom i Sverige får bära kostnaden för Socialdemokraternas svek.

Moderaterna vill därför vara mycket tydliga med var vi står i frågan. Vi är inte beredda att medverka till att göra många familjers näst största investering värdelös. Stefan Löfven och regeringen borde ta sitt förnuft till fånga, lyssna på den omfattande kritik som inkommit och inte gå vidare med detta.

ANNONS

Den ansvarslösa utformning som S och Mp valt gör att politiken blir utomordentligt ryckig. Många riskerar att känna sig lurade av politiska beslut. Så sent som år 2013 infördes en miljöbilsdefinition som undantog bland annat dieselbilar med låga koldioxidutsläpp från fordonsskatt under de första fem åren.

Tiotusentals familjer köpte en dieselbil i stället för en bensindriven bil. Det har bidragit till att koldioxidutsläppen från den svenska fordonsflottan i dag är lägre. Att utan förvarning nu straffa dessa hushåll är vare sig rättvist eller rimligt.

Moderaterna oroas av att luften som människor andas inte är tillräckligt ren. Därför vill vi bland annat ge kommuner möjlighet att differentiera parkeringsavgifter utifrån fordonets miljöklassning och skapa parkeringsytor för bilpooler. Vi föreslår också utbyggd infrastruktur för elbilar i form av laddstolpar, införande av bonus-malus och krav på ökad inblandning av biodrivmedel.

Luftkvaliteten i de större städerna måste bli bättre. Och det går att åstadkomma utan Socialdemokraternas långtgående besked som drabbar bilägare i hela landet, varav många inte ens tänkt att använda sina dieselbilar inne i stadskärnorna.

Istället går Löfven fram med en politik som innebär att 1,3 miljoner bilar får ett rejält värdetapp över en natt. Det är inte en ansvarsfull politik utan ett stort svek. Svenska familjer, bilägare och företag måste få en ärlig chans att ställa om.

ANNONS

Jessica Rosencrantz

Trafikpolitisk talesperson (M)

Lars-Arne Staxäng

Riksdagsledamot i Bohuslän, (M)