Logiskt att förbjuda studentfirandet

Allt fler kommuner inför allt hårdare regler och förbud mot årets studentfirande, något som upprör de som vill fira. Studenter har på flera håll försökt hitta kryphål i form av partybussar och turbåtar för att komma undan, och när dessa kryphål täpps igen låter inte reaktionerna vänta på sig.

ANNONS

Smittan ökar i Västra Götaland. Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i VGR, säger till tidningen GT (23/4) att smittan i huvudsak ökar bland ungdomar i gymnasieåldern, samt att det sker utanför skolorna. Han säger också att det ofta är fester som ligger bakom stora kluster med smitta.

Mot bakgrund av detta är det för mig inte ologiskt att göra allt för att vända trenden, vilket även inkluderar förbud mot partybåtar, studentflak och partybussar.

Självklart är det tråkigt att det ser ut så här men alternativet är värre. Som Peter Nolskog säger: “...de är inte så rädda för det här med covid. De tänker inte på att det påverkar samhället i övrigt när de drabbas, även om de själva inte blir svårt sjuka. De blir smittbärare.”

ANNONS

LÄS MER:Besvikelse bland eleverna när studentflaken ställs in

Arga insändare, radio- och TV-reportage med studenter som är missnöjda med besluten har under den senaste tiden flödat fritt.

I Facebookgruppen Vi som tar studenten 2021 skriver partyfixaren Herman Axelsson att det är fel att förbjuda partybussar och flak, med argumentet att studenterna ändå umgås. Hur stor risk är det egentligen att klassen smittar varandra vid ett sådant studentfirande, jämfört med när de dagligen umgås i samma klassrum, korridorer, matsalar med mera, undrar han.

Svaret? Större, risken för smittspridning om man låter studenter trängas i bussar, på flak och på båtar är större.

Nästa fråga blir då: Är det värt det?

Covid-19 är en lömsk sjukdom som vi inte vet så mycket om. Det säger inte bara jag utan de flesta sakkunniga och läkare, bland andra Leif Persson, ambulanschef i Stor-Göteborg till SVT nyheter (29/4-20). Ingen vet i förväg vem som kommer drabbas eller hur hårt. Det finns fullt friska ungdomar i vår egen ålder och yngre som blivit svårt sjuka.

LÄS MER:Ingen som helst logik i att stoppa oss studenter

Är en och en halv timmes åkande i partybuss värt det om någon i din närhet blir svårt sjuk? Kommer du då fortfarande säga att det var värt det? Du hade ju kul! Du kunde inte veta att du blev smittbärare efter att du trängts med dina kompisar?

ANNONS

Jag tycker inte att det är värt det. Du som läser detta som student vet förmodligen någonstans att du inte heller tycker det, om du tänker på ett syskon, en förälder eller en vän.

Hur ska vi frustrerade studenter göra då? Vi vill ju bara fira att tre års hårt slit och arbete äntligen är färdigt.

Mitt svar är, hur jobbigt det än låter: bit ihop. Gilla inte, men acceptera läget. Ifrågasätt, men misstro inte experternas beslut. Och kom ihåg: håll avstånd, tvätta händerna och träffa så få människor som möjligt.

Sven Jonasson

elev vid Uddevalla Gymnasieskola, Naturvetenskapsprogrammet, klass: 18B

LÄS MER:Studenten i Uddevalla anpassas efter pandemin