”Som den kameleont han är, framgår det med all önskvärd tydlighet, att det enda intresse Persson har av skog är dess bonitet – det vill säga kvalitet som kan omsättas i pengar”, skriver Erold Coleman.
”Som den kameleont han är, framgår det med all önskvärd tydlighet, att det enda intresse Persson har av skog är dess bonitet – det vill säga kvalitet som kan omsättas i pengar”, skriver Erold Coleman. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mångmiljonären Persson bryr sig inte om biologisk mångfald

Under rubriken "Skogen vi älskar – så bör den brukas" framför debattören Stefan Edman ett förslag, som går ut på att Stefan Löfven borde ge förre statsministern och skogsbonden Göran Persson i uppdrag att leda en förändringsdialog, med skogsbranschen och naturvården som parter.

ANNONS

LÄS MER:Klimatkrisen kräver förnyelse av skogsbruket

Edman ställer sig med rätta frågan om skogsbruket är miljöanpassat. Man tar sig för pannan över detta vrickade förslag. Att kalla honom för skogsbonde ger förslaget ett ännu mer komiskt intryck.

Göran Persson är redan mångmiljonär och har därutöver ett flertal lukrativa styrelseuppdrag, som gör att det regnar pengar i en allt outsinlig ström, icke minst som styrelseordförande i Swedbank. Efter karriären som politiker och talesperson för låginkomsttagarna gick han direkt över till näringslivet, där han ansågs vara en drömrekrytering(!). Som den kameleont han är, framgår det med all önskvärd tydlighet, att det enda intresse Persson har av skog är dess bonitet – det vill säga kvalitet som kan omsättas i pengar.

ANNONS

Hur kan någon på fullt allvar mena att Göran Persson helt plötsligt skulle intressera sig för bevarande av orörda skogar och biologisk mångfald? När miljöbalken infördes kämpade Socialdemokraterna kraftigt emot att skogsvårdslagen skulle införlivas i balken. När det inte gick lagstiftningsvägen är frågan om en förändringsdialog som går ut på överenskommelser och frivillighet lika utsiktslös.

Edmans förslag är inte lika tokigt som riksdagsledamoten Magnus Jacobssons, när denne föreslog att narcissisten Donald Trump skulle tilldelas fredspriset, men nästan. Debattinlägget i övrigt är inget att säga om, men om jag försöker betygsätta det, det vill säga att anställa geten som trädgårdsmästare, ligger den utanför gängse betygsskalor. Därför får det tyvärr bli omdömet kalkon.

Erold Coleman

Svar direkt:

Vrickat av mig att föreslå Göran Persson? Nja, även om det givetvis finns andra mer självklara namn. I det skyttegravskrig som nu åter flammar i skogsdebatten behövs dock en kunnig, stark och resultatinriktad person som kan leda en dialog mellan näring, forskning och naturvård där problemen identifieras och nödvändiga reformer mejslas fram (se min krönika).

Göran Persson, med sin mångåriga politiska erfarenhet, kan vara en sådan person. Förvisso har han varit ordförande i det nu med rätta kritiserade Sveaskog. Men han har också ett stort engagemang i gröna frågor, något jag själv sett på nära håll. Och jo, skogsägare är han faktiskt.

ANNONS

Stefan Edman