En villagata.
”Människor vill bo i villa och radhus för att det ger en frihet och livskvalitet, men Socialdemokraternas politik har konsekvent negligerat denna vilja”, skriver Magnus Jacobsson och Larry Söder, Kristdemokraterna. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Med S riskerar du få högre skatt på din bostad

Återigen är Socialdemokraterna ute och förespråkar en återinförd fastighetsskatt. Ministern Anders Ygeman och Socialdemokraterna i Stockholm presenterade nyligen förslag på att höja skatteuttaget på människors hem, genom en återinförd fastighetsskatt. Det skulle öka kostnaden dramatiskt för vanliga barnfamiljer och pensionärer i många av Sveriges län.

ANNONS
|

Socialdemokraterna vill gärna göra fastighetsskatten till den mest självklara skattehöjningen. Det framstår ofta som att det bara är ”de rikaste” som omfattas. Men en vanlig medelklassfamilj kan med dagens räntenivåer ofta låna mångmiljonbelopp. Det är alltså sannolikt vanliga pensionärer och barnfamiljer som kommer sättas dit.

I dag finns ett tak på hur hög fastighetsavgiften kan bli. Med de förslag som S-knutna företrädare föreslagit skulle detta tak helt tas bort. I Västra Götaland skulle det innebära 13 827 kronor i höjd skatt per år, om Socialdemokraterna gör slag i saken.

LÄS MER:Planen: Beskatta kapitalet för att minska klyftorna

Den förra fastighetsskatten, som Kristdemokraterna var med och tog bort, drev människor ur hem, eftersom fastighetsskatten betalas med lön – eller pensionsinkomsten och inte av någon inkomst som fastigheten genererar. En pensionär med en vanlig inkomst kan därmed plötsligt beskattas som en höginkomsttagare. Detta riskerar nu att ske igen om en ny skatt införs. Detta är särskilt problematiskt i en tid där fastighetsvärdena ökat mycket, till följd av främst låga räntor och lågt utbud.

ANNONS

Människor vill bo i villa och radhus för att det ger en frihet och livskvalitet, men Socialdemokraternas politik har konsekvent negligerat denna vilja. Det gör att byggandet är för lågt och att människor har svårt att uppfylla sin husdröm. I den situationen menar vissa i Socialdemokraterna att det är dags att höja fastighetsskatten! Det är en tondövhet inför vanliga familjers strävan och livssituation.

För oss kristdemokrater är det ett blankt nej. En återinförd fastighetsskatt, eller i övrigt höjd skatt på att bo, måste motarbetas.

Larry Söder (KD)

bostadspolitisk talesperson

Magnus Jacobsson (KD)

ordförande Kristdemokraterna i Västra Götaland

LÄS MER:Bakom kulisserna växer Socialdemokraternas problem

ANNONS