En ledsen pojke sitter på golvet i ett hörn med händerna för ansiktet.
”Bredvid många av de kvinnor som varje dag utsätts för våld av en man står ett eller flera barn. Barn som bevittnar att deras mamma blir slagen och/eller som själva bli slagna”, skriver Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Mer behöver göras för att stoppa våldet mot barn

Det borde vara självklart att barn inte ska utsättas för våld. Men i 87 procent av världens länder är det lagligt att slå barn. Samtidigt har våldet mot barn världen över fördubblats under pandemins första år. I dag den 30 april, på internationella dagen mot barnaga, vill vi därför påminna om Agenda 2030-målet att alla världens barn ska vara skyddade från våld.

ANNONS

Sverige har en lång historia av att stoppa våld mot barn. Vi var första landet i världen att förbjuda barnaga och har sedan dess arbetat aktivt med lagstiftning, stöd och barns rättigheter för att skydda barn i Sverige. Men de senaste veckorna är det än tydligare att det inte gjorts tillräckligt. För bredvid många av de kvinnor som varje dag utsätts för våld av en man står ett eller flera barn. Barn som bevittnar att deras mamma blir slagen och/eller som själva bli slagna. Vi ser allt för många fall där män slår ihjäl en kvinna, men ändå får träffa och styra över barnens liv. I vissa fall får mannen fortsätta ha vårdnaden om barnet.

ANNONS

LÄS MER:Kicki Sehlstedt lyfter de kvinnliga brottsoffrens berättelser

Tyvärr ser det bistert ut även när vi blickar bortom Sveriges gränser. Trots att vi vet att det är fel att slå barn så har allt för få länder förbjudit det. 138 länder tillåter fortfarande barnaga i hemmet och nästan 720 miljoner barn i skolåldern lever i länder där våld mot barn inte är olagligt i skolan. Många av dessa länder har gjort det olagligt för vuxna att slå vuxna, men inte förbjudit vuxna att slå barn. Detta måste självklart ändras.

Siffror från Unicef visar att världen över utsätts runt fyra av fem barn mellan 2 och 14 år för någon form av våldsam bestraffning hemma. Vetenskapliga studier visar både på de kort- och långsiktiga farorna med barnaga, men också att det inte är en effektiv uppfostringsmetod. I länder där det finns en stor social och juridisk acceptans mot barnaga normaliseras våld i barndomen samtidigt som former av extremt utnyttjande, såsom trafficking och barnarbete, blir mer sannolikt och lättare att genomföra. Rädda Barnen har i flera decennier drivit arbete för att fler länder ska förbjuda barnaga. På senare år har bland annat Litauen, Slovenien och nu senast Sydkorea förbjudit våld i hemmet. Det är ett tydligt resultat av organisationer och andra länders påtryckningar.

ANNONS

LÄS MER:Våld i nära relation är både fruktansvärt och vardagligt

Vi får inte heller glömma att våld är så mycket mer än knytnävsslag. Förutom fysiskt våld finns även psykiskt våld, sexuellt våld, försummelse eller när barn bevittnar eller hör våld. Alla dessa måste betraktas likställda och därför ingå i lagstiftning.

Sverige måste stärka sitt arbete med att stoppa våld mot barn i Sverige och i världen. Det handlar framför allt om en rad olika åtgärder, bland annat att män som slår ihjäl kvinnor inte ska få träffa sina barn mot barnens vilja. Internationellt handlar det om att Sverige måste fortsätta leda och ligga på länder som inte förbjudit våld mot barn. För nu börjar det bli bråttom om alla Agenda 2030-målen ska genomföras i alla världens länder senast år 2030.

Helena Thybell

generalsekreterare på Rädda Barnen

LÄS MER:En jämlik man slår inte sin partner

ANNONS