Min rädsla för Sveriges näst största parti

Om man tror att något liknande inte kan hända här, så kan man vända blicken mot Sölvesborg, menar skribenten.

ANNONS
|

Jag har nyligen sett ett program på SVT, ”Trump och lögnen som vapen”. (Finns på SVT-Play) i två avsnitt, som handlar om hur Trump, som genom lögner, fått halva USA att tro på att presidentvalet stals genom fusk. De flesta republikanska ledamöter vände bort blicken och höll tyst. Rädda om sin politiska karriär. Det bidrog till att Kapitolium stormades av en ursinnig mobb.

Rasistiska, antidemokratiska krafter och konspirationsteorier växer sig nu allt starkare i USA och splittrar landet. Endast ett fåtal hade mod att protestera mot Trump, och utsattes då för grovt hot, hat och förtal från Trumps sympatisörer. Om man tror att något liknande inte kan hända här, så kan man vända blicken mot Sölvesborg. Där avbröt M samarbetet med SD.

ANNONS

Genast började SD-sympatisörer ägna sig, likt Trumps kompisar i USA, åt hot och hat mot förtroendevalda Moderater. Vi har nu fått en regering med M, KD och L, som likt en dockteater styrs av SD. Ett parti vars nutidshistoria borde sända kalla kårar i väljarkåren, är nu riksdagens näst största parti. Är det totalt likgiltigt för er som röstade på SD, att SD är ett parti grundat av människor med kopplingar till fascistiska och nazistiska miljöer?

De försöker nu visa upp en anständig fasad, men till årets riksdagsval, enligt tidningen Expo, kandiderade 241 personer som gett uttryck för nazism och högerextremism. Tanken på att var femte väljare röstade på ett parti, som växt ur den bruna myllan är obehaglig. Elsa Widding, SD, hade ett anförande i riksdagen där hon påstod att det inte finns någon klimatkris. Säkert är det många som anammar detta, och ju fler gånger en lögn upprepas desto sannare blir den.

L verkar tidigare ha fört en mer ansvarsfull miljöpolitik än M, KD och SD, och många inom L har ju varit starkt kritiska till allt samarbete med SD. Ändå väljer de styrande inom L att sälja sin själ och sina värderingar, bara för att få några ministerposter i en regering, som helt kommer att styras av SD. Jag tror inte att SD kommer att införa Hitlers rasläror. Så långt kommer man förhoppningsvis inte att gå, men det räcker med att man underblåser och gör det legitimt att se ner på invandrare, muslimer och människor med en avvikande sexuell läggning.

ANNONS

Med lögner och propaganda kommer många av oss att acceptera detta och bidra till att hat och intolerans växer sig, steg för steg, allt starkare i samhället. Det som skrämmer mig är att så många inte tar detta på större allvar och oroas över vart en sådan utveckling kan leda till. Att den kan vara farlig. Historien har en tendens att upprepa sig, och nazismens framväxt i Tyskland på 30-talet började på ett liknande sätt.

Lars Svensson,

Uddevalla

ANNONS