MSU, jag vill också ta studenten, jag vill bara inte att folk dör

Vi kan inte strunta i rekommendationerna!

ANNONS

Studentdagen - en, ända sedan den första nervösa handuppräckningen i F-klassen, djupt efterlängtad dag. En dag fylld av skratt, glädje och lättnad: vi klarade det. En champagnebubblande folkfest utan dess like. Och det är det sistnämnda som i coronatider ställer till det för mig och Sveriges alla andra tredjeårselever. Folkfest, alltså.

LÄS MER:Rädda studenten!

Den 30 april uppmanade Moderat skolungdom beslutsfattare att bara för en dag bortse från systemet och istället “se människan”. Men de glömmer något viktigt. Tyvärr finns det alldeles för lite som beslutsfattare eller politiker kan göra åt den situation vi befinner oss i. Faktum är att studenterna och beslutsfattarna står på samma sida i den här frågan. I den kris vi lever i finns det bara en fiende: covid-19.

ANNONS

LÄS MER:Förbereder inför ett annorlunda studentfirande

Det är många drömmar som gått i kras de senaste månaderna. Musikarbetare som blivit fråntagna sitt levebröd, nyinflyttade Uppsalabor som gått miste om sin första Valborg och besvikna 20-åringar som slitit för att få åka ut och resa men som varit tvungna och åka hem. Min egen oanvända studentmössa påminner mig om min krossade dröm. Så, varför dessa uppoffringar? Jo, för att motverka smittspridning. För att den ene tredjeårselevens mamma har nedsatt immunförsvar. För att en annan tredjeårselev har det själv. I klarspråk: kriser kräver krisinsikt och ansvarstagande, från alla. MSU har ingen rätt att, å studenternas vägnar, be beslutsfattare att bortse från det.

Men det får inte bortses från att det är djupt tragiskt att studenten inte kommer kunna genomföras som vanligt. Här håller jag med MSU. Att förminska eller nonchalera den besvikelse och den uppgivenhet som jag tillsammans med Sveriges tredjeårselever känner är att vara ignorant. Det bästa sättet för beslutsfattare att visa att de inte är ignoranta är att i allra högsta grad låta studenterna vara en del av planerandet av en alternativ student:

Ha ett aktivt samtal med studentkommittéerna och elevråden. Skicka ut enkäter. Se till att veta hur studenterna, under rådande förhållanden, skulle vilja att deras firande ska se ut. Var närvarande och medmänskliga. Lyssna till vår bottenlösa besvikelse och gör det till något konstruktivt. Det är min önskan som student och min uppmaning som representant för Grön Ungdom. Det är av största vikt både för studenternas skull och för att tilliten till makthavarna inte ska skadas.

ANNONS

Det hade varit bra om vi kunde få ett vanligt studentfirande. Det allra bästa hade varit om vi inte levde i en pandemi. Men nu gör vi det och då kan vi inte bortse från de rekommendationer som experterna lagt fram. I Grön Ungdom vill vi istället uppmana till dialog och samarbete. Det finns ingenting beslutsfattarna kan göra åt den situation vi befinner oss i. Det de kan göra är att, med studenternas hjälp, vara kreativa. Om alla samarbetar kan vi som studenter, istället för att gå miste om den student som brukar vara, få en student som ingen annan kommer få. MSUs artikel har goda intentioner, men tyvärr glömmer de en viktig faktor - verkligheten.

Alma Gunnarsson

språkrör Grön Ungdom Väst