Lovisa Berglund - David Ling
Lovisa Berglund - David Ling

MUF springer oljelobbyns ärenden

Grön Ungdom: Varje investerad krona i den fossila industrin är en krona investerad i klimatkrisen

ANNONS

Replik till Moderata Ungdomsförbundet 27 februari

LÄS MER:Låt Preemraff få bygga ut – för miljöns skull

MUF har svalt Preems propaganda med hull och hår. Man skriver att “Preems investeringar görs för framtiden och för att kunna producera fossilfritt bränsle” och att “utvecklingsplanerna i Lysekil handlar om att ställa om till ett mer hållbart samhälle”. Men MUF vet lika väl som vi att det helt saknas garantier för något sådant.

Den riktiga orsaken till att Preem vill bygga ut är nya krav på svavelhalter i fartygsbränsle. Tidigare har man helt resolut sålt restprodukten tjockolja till fartyg, men det är så smutsigt att det nu förbjuds.

Men Preem vill såklart göra maximal vinst på sina oljeinköp, och därför vill man bygga ut för att kunna göra ännu mer bensin och diesel av tjockoljan. Preem själva har i en hårt kritiserad reklamfilm beskrivit detta som “återvinning”. Preems kommunikation kring den aktuella utbyggnaden skulle kunna användas som ett skolboksexempel på fenomenet greenwashing, där miljödåliga företag försöker måla sig i bättre dager genom att använda värdeord som “hållbart” eller “återvinning”. Reklamfilmen togs raskt ner efter den hårda kritiken.

ANNONS

Att Preem försöker utmåla sig själva som ett hållbart bolag är inte oväntat. Fler och fler konsumenter bryr sig mer och mer om miljön i sina inköp och den som inte hakar på tåget kommer bli kvar på perrongen. Men det är faktiskt pinsamt att ungmoderaterna så villigt går på marknadsföringstricks från oljelobbyn. Med Muf får vi en klimatpolitik som dikteras av olje- och petroleumbolagen - inte en som hanterar klimatkrisen.

För att förhindra att den globala uppvärmningen överstiger 2 grader måste hela världens utsläpp ner till noll. Det inkluderar Sveriges. Det har vi skrivit under på i Parisavtalet och det är vad Miljöpartiets klimatpolitik utgår ifrån. Att “återvinna tjockolja” är inte att bidra till lösningen. Preem, och deras förlängda arm i MUF, kan säga mycket om energieffektiv fossilindustri, men varje investerad krona i den fossila industrin är en krona investerad i klimatkrisen. Och vi har faktiskt inte råd med en enda krona till.

Att MUF dessutom försvarar ökade utsläpp med att det skapar jobb är faktiskt helt galet. Värnar man om svensk ekonomi så ska man ta klimatkrisen på allvar. Framtidens arbetstillfällen skapar vi genom att driva igenom en grön omställning av samhället. Genom att ställa om från varukonsumtion till tjänstekonsumtion, vara först i världen med fossilfritt stål och en stor utbyggnad av förnybara energislag. Det skapar jobb i branscher som inte är dömda att dö.

ANNONS

För oss handlar dock klimatet om mycket mer än arbetstillfällen. Det handlar om vintrar med snö. Det handlar om somrar med regn. Det handlar om en värld där människor, både idag och i framtiden, kan leva sina liv i fred och frihet var de än bor. För den som – till skillnad från MUF – förstår klimatkrisens konsekvenser finns bara ett rimligt alternativ. Stoppa Preemraff.

David Ling

språkrör Grön Ungdom

Lovisa Berglund

energipolitisk talesperson Grön Ungdom