Nattjour i Bäckefors är inte smart och inte ekonomiskt

Vi kan inte leva kvar i en idyll av det som varit bara för att det en gång fungerat bra, det vore att blunda för framtiden.

ANNONS

Dalslänningarna är värda den bästa vården, men det beslut som fattades förra fredagen i Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden tvingar oss nu att gå tillbaka i utvecklingen.

Vårt mål var att växla upp vården och göra den tryggare genom att ha en sjukbil, så kallad single responder, som på ett effektivt sätt snabbt kunde ta sig till behövande under nattetid. Vi ville även satsa på att öka den samverkande sjukvården för unga under 18 år. Något som verkligen behövs.

Men oppositionen valde att ta oss på en annan väg, att behålla nattjouren i Bäckefors öppen, en jour som i snitt varje natt tar emot en person. Detta är ett beslut som varken är tryggt för dalslänningarna eller smart ekonomiskt för oss skattebetalare.

ANNONS

LÄS MER:Väldigt få utnyttjar nattjouren i Dalsland

Vårdens utveckling för oss i Dalsland stannar nu upp. S, V och SD tillsammans har beslutat att lokalbefolkningen här ska leva kvar i det som varit, i stället för att ligga i framkant och på ett tryggt och säkert sätt flytta vården närmre de som behöver den.

Allt resulterar nu i att vi blir kvar i de gamla strukturer som visserligen fungerade bra när dom kom till, men nu behöver ses över. Vi vill genom de nya arbetsätt och metoder som finns, se till att vården blir både mer effektiv och säker.

LÄS MER:Därför röstade vi nej till stängning av nattjouren i Dalsland

Samverkande sjukvård är en av dessa metoder. Ett smart samarbete mellan primärvård (vårdcentralen), kommun och sjukhus som innebär att fler patienter kan få snabbare, tryggare och närmare vård.

I dag kan alltså våra kommunsköterskor göra i princip allt det de kan göra på natten på Jourcentralen, fast hemma hos den som faktiskt är sjuk. Vården kommer hem till dig som är i behov av vård, istället för att den som är sjuk ska behöva åka till en vårdinrättning.

Denna vårdmetod har vi satsat på under flera år, och fungerat så väl att vi fått pris för den. Vi ville utveckla den vidare så att du som bor och betalar skatt här skulle kunde få mera vård utförd hemma, och dessutom skapa mer trygghet för de som har svårt att ta sig till vården. Men detta sa alltså S, V och SD nej till.

ANNONS

Vi är helt säkra på att det är samverkan mellan kommun och region som kommer att kunna vara den ledande orsaken till att vi kan utveckla den nära vården för oss i Dalsland i framtiden.

LÄS MER:Primärvårdsjouren i Dalsland blir kvar

Vi som styr regionen kommer att jobba vidare för att skapa en tryggare, snabbare och närmare vård. Vi vill tillsammans med innevånarna se till att vården utvecklas för de som behöver den allra mest, något annat vore för oss obegripligt. Vi kan inte leva kvar i en idyll av det som varit bara för att det en gång fungerat bra, det vore att blunda för framtiden.

Linda Jansson (M)

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd Norra

Margareta Fredriksson (L)

1:e Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd Norra

Kenneth Gustavsson (C)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnd Norra

Hans-Joachim Isenheim (MP)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnd Norra

Hans-Carl Carlson (KD)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnd Norra