Det finns potential för att sänka medelåldern i kommunfullmäktige.
Det finns potential för att sänka medelåldern i kommunfullmäktige. Bild: Lasse Edwartz

Ni unga tjejer, ni behövs i politiken!

Det är ett år kvar till valet. Många väljer att kritisera politiker i Uddevalla, men få är beredda att själva själva engagera sig.

ANNONS

Tyvärr är det endast 0,7 procent av medborgarna som väljer att delta i politiken, det är alltså inte ens en person per 100 invånare. Samtidigt ser vi hur Facebookinlägg ökar och kommentarerna kring politiska beslut blir fler och fler.

Det är skrämmande att höra hur många människor som inte är källkritiska. Vuxna människor med pekpinnar som tror att saker gått till på ett visst sätt. Ditt inlägg på Facebook bidrar inte till demokratin, ditt engagemang gör.

Genom denna insändare vill jag lyfta hur viktigt det är att engagera sig.

Mathilda Sténhoff (M)
Mathilda Sténhoff (M) Bild: Privat

När jag var 19 år valde jag att engagera mig, och jag har aldrig ångrat mig. Detta är sju år sedan nu. I många sammanträden är jag oftast yngst, vilket jag tycker är konstigt. Vart finns ni som är i samma ålder som mig? Framförallt tjejer, var håller ni hus?

ANNONS

Jag får ofta höra att jag är ung i politiken, men vi behövs också. Oavsett ålder har du rätten att delta och vara med för att bidra till ett bättre samhälle.

Trots min ålder på 26 år är jag stolt aktiv politiskt. Jag tänker inte låta någon åldersdiskriminera varken mig eller andra. Din röst spelar roll!

Genom att delta i politiken får du en inblick hur samhället fungerar, du utgör även en insats för demokratin. Vi behöver växa och bli fler. Genom att engagera dig politiskt får du inte vara mer kunskap, du växer även som person.

”Det finns inte tid” eller ”jag orkar inte” är två argument svensken ofta kör på. Jag köper inte riktigt detta. Tid finns alltid, det handlar om att prioritera om. Om det är något vi ska lära oss från en pandemi är det att tekniken är så modern att du kan delta digitalt, i ditt kök eller i din bil på väg hem från jobbet.

Vi arrangerar föreläsningar och kampanjer nu till hösten och du är hjärtligt välkommen. Kanske vill du lära dig mer om hur arbetet i Uddevalla fungerar eller en föreläsning och härskarteknik? Mer information finns på vår Facebooksida.

Om ett år är det val, det är nu dags att du börjar engagera dig.

ANNONS

Mathilda Sténhoff

Aktiv moderat i Uddevalla kommun