Nordens Ark sviker de hotade svenska vargarna

Jag läste för ett par veckor sedan i Aftonbladet att Arken deporterat två och skrämmande nog dödat två vargar, menar skribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter många år i Nordens Arks vänner, lämnar jag nu föreningen. Med tårar i ögonen. Jag läste för ett par veckor sedan i Aftonbladet att Arken deporterat två och skrämmande nog dödat två vargar. Någon information om detta fanns inte på Arkens hemsida, inte på Facebook och inget brevutskick hade sänts ut. Efter artikeln i AB, skrev jag flera mejl och meddelanden till Nordens Ark. Jag fick märkliga svar; Anledningarna är ofattbara, och skrevs med "jägarspråk", typ "ta bort vargar", den gamla vargen "fick somna in", den unga helt friska vargen "mådde bäst av att få dö och slippa vara ensam".

ANNONS

Jag har protesterat mot Arkens styrelsebeslut att upphöra med allt arbete för svenska och skandinaviska vargar. Det är ett stort och fruktansvärt misstag. Särskilt nu när politikerna i både Sverige och Norge, tvärtemot de mål för biologisk mångfald som de säger sig vilja arbeta för, i stort sett vill utplåna vargar i Sverige. Och sedan ska det inte ens vara möjligt att få se vargar i svenska djurparker? Och inget avelsprogram på Nordens Ark?

Arken arbetar alltså inte längre för att ge hotade djur en framtid - inte svenska vargar i alla fall. Arkens skäl för att nu strunta i vargarna, kan lika gärna gälla för järv och lodjur, så när försvinner dessa från Arken? Jag hade helt avslutat mina förfrågningar, när Nordens Arks vänners medlemstidning nyss damp ner i brevlådan. I ledaren skriver vd Mats Höggren nya plattityder och i avslutningen skriver han att "Vi har bara mötts av positiva och engagerade reaktioner". Engagerade reaktioner har jag förstås stått för, men också väldigt negativa. De har dock uppenbarligen inte nått så högt som till företaget Nordens Arks ledning.

Eller är det så att jag är den ende som kritiserat Nordens Arks stora svek mot de så hotade svenska vargarna? Tillåt mig tvivla. Jag beundrar dock alla de människor som verkligen orkar bry sig om och arbeta för djur, både på Nordens Ark och ute i naturen. Jag och mina pengar stöttar nu istället de små men viktiga organisationerna som ger allt de har för att rädda svenska och skandinaviska rovdjur, som till exempel Jaktkritikerna, Våga Värna Våra Rovdjur, Svenska Rovdjursföreningen och även Svenska Naturskyddsföreningen. Vi ser fram emot den stund då friska, genetiskt goda vargar sätts ut i svenska fjälltrakter. Då inleds framtiden!

ANNONS

Janne Eriksson

ANNONS