En man med knuten näve hotar en kvinna.
”2021 kommer inte gå till historien som året då kvinnor kunde leva befriade från våld, och då de kunde lämna sina våldsverkare på ett tryggt sätt. Men med politisk handlingskraft kan vi se till att det blir så i framtiden.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu måste ord bli handling – stoppa mäns våld

Centerkvinnorna jobbar varje dag för ett fritt och jämställt samhälle. I ett sådant samhälle är mäns våld mot kvinnor historia, på riktigt. Så ser verkligheten inte ut i dag, därför välkomnar Centerkvinnorna i Fyrbodal det ökade engagemang för frågorna som vi har sett i riksdagen de senaste veckorna.

ANNONS

Varje kvinna som mördas är ett stort misslyckande för samhället, och tyvärr dröjer de stora besluten och insatserna för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Regeringen har lagt fram ett 34-punktsprogram för att stoppa gängkriminaliteten, men ett lika gediget arbete har inte vigts åt att säkra kvinnors trygghet i sina egna hem. Därför har Centerkvinnorna tagit fram ett 43-punktsprogram med konkreta förslag på åtgärder för att bekämpa och förebygga våldet.

LÄS MER:Vi måste ta kampen mot ett brutalt samhällsproblem

Regioner och kommuner har ett stort ansvar, framför allt när det gäller att upptäcka och förebygga våld. Socialnämnderna i Sverige kommer att få ett utökat ansvar i att rikta tidigt stöd till våldsamma förövare, med syfte att få deras beteende att upphöra. Nu måste kommunerna höja rösten för att uppdraget ska förtydligas och att verktyg och stöd ska finnas för att genomföra detta arbete på bästa sätt. Det är också kommunens ansvar att säkerställa skyddet för våldsutsatta kvinnor.

ANNONS

Centerkvinnorna vill att kompetensen för att upptäcka våld höjs inom alla verksamheter som möter våldsutsatta. Det handlar om skolor och förskolor, hälso- och sjukvården, socialtjänst och äldreomsorg med mera. Därför föreslår vi att kommunerna i Fyrbodal säkerställer att utbildning för personalen genomförs. Nationellt Centrum för Kvinnofrid, NCK, har bra utbildningsmaterial om detta, bara att använda.

LÄS MER:En jämlik man slår inte sin partner

2021 kommer inte gå till historien som året då kvinnor kunde leva befriade från våld, och då de kunde lämna sina våldsverkare på ett tryggt sätt. Men med politisk handlingskraft kan vi se till att det blir så i framtiden. Vi har den kraften – nu är det nog!

Sofia Jarl

förbundsordförande Centerkvinnorna

Ann-Marie Jacobsson

ordförande Centerkvinnorna Fyrbodal