Varken bostadsbrist eller en djup orättvisa mellan ägt och hyrt boende är någon självklarhet, menar debattören.
Varken bostadsbrist eller en djup orättvisa mellan ägt och hyrt boende är någon självklarhet, menar debattören. Bild: Maria Steén

Nu stoppar vi bo-orättvisan

Varken bostadsbrist eller en djup orättvisa mellan ägt och hyrt boende är någon självklarhet, menar debattören.

ANNONS

Bostadsbrist, trångboddhet och renoveringar som resulterar i chockhöjningar av hyran. En allmännytta som säljs ut till riskkapitalbolag och ett avskaffat investeringsstöd för hyresrätter som många har råd med. Samtidigt öser staten miljarder över det ägda boendet, över villor och bostadsrätter. Så ser verkligheten ut i många kommuner, även i Uddevalla och Bohuslän.

Varken bostadsbrist eller en djup orättvisa mellan ägt och hyrt boende är någon självklarhet. Det här är en utveckling som pågått i flera decennier, och det har inte alltid varit så. Politiken har backat från sitt ansvar och i allt högre grad överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Staten har riktat in sig på att stödja hushåll som äger sitt boende genom bland annat ränteavdrag och rotavdrag.

ANNONS

Valrörelsen avgör inte bara vilka som kommer att styra i riksdag, regioner och kommuner, utan också vilka politiska frågor som kommer att stå i centrum under den kommande mandatperioden. Hyresgästföreningen har bedrivit valrörelse för att lyfta förslag till reformer som kan öka byggandet av fler hyresrätter till rimlig hyra, för hållbara renoveringar och för en skattereform som skapar ekonomisk rättvisa mellan ägt och hyrt boende.

Hyresgästföreningen har granskat partiernas bostadspolitik, en granskning som finns tillgänglig på vår hemsida. Vi talar inte om för någon vilket parti man som hyresgäst bör rösta på, men vi vill uppmana alla hyresgäster att göra ett informerat val när man går och röstar.

Vi hyresgäster är många, våra röster kan avgöra vem och vilka förslag som får inflytande efter valet. Det är dags att sätta press på politikerna och kräva att politiken tar sitt ansvar för att garantera människors rätt till en bostad, rimliga hyror och en rättvis bostadsmarknad.

Lennart Derehag,

regionordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

ANNONS