En person öppnar en lägenhetsdörr.
”Det är solklart, som vi ser det. Det är ett systemskifte som ska införas och planen är klar”, skriver Kerstin Joelsson-Wallsby (V). Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Oförskämt om hyresgästernas verklighet

Svar till Fredrik Christensson (C) 16 juni.

ANNONS

LÄS MER:Fabler och påhitt om fri hyressättning

Först vill vi citera Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson 2019-07-03.

”Det är en pågående process att liberalisera och förändra hyressättningssystemet och jag tror det är bra att börja med nyproduktion och införa en modell som går att successivt implementera på det befintliga beståndet.”

Är inte detta början till marknadshyror?

Vidare vill vi påpeka att det som Christensson kallar för intresseorganisation, som blandar sig i, är hyresgästernas förhandlingspart Hyresgästföreningen. Utan Hyresgästföreningen blir det svårt för 3 miljoner hyresgäster att själva förhandla om sin hyra. Att kalla denna verklighet för påhitt och fabler är närmast oförskämt.

Låt oss ta ett exempel: Det byggs ett nytt hyreshus. Fastighetsägaren bestämmer hyran. Vad händer efter några år när det inte är nyproduktion längre? Är det fortfarande fri hyressättning eller vad händer då?

ANNONS

Det finns däremot inte något exempel på att marknadshyror leder till ett ökat bostadsbyggande.

Nej, det är solklart, som vi ser det. Det är ett systemskifte som ska införas och planen är klar.

Därför säger vi: Skrota förslaget om fri hyressättning. Unga behöver kunna flytta hemifrån, separerade få en bostad, och hyresgästerna ska kunna bo kvar i sin lägenhet.

Om det är en fabel så undrar vi vilken verklighet Fredrik Christensson lever i.

Kerstin Joelsson-Wallsby (V)

Vänsterpartiet Fyrbodal