I värsta fall kan vi montera ner de “fula” vindsnurror som skymmer utsikten den dagen vi har en trygg, säker och avfallsfri kärnkraft på plats, menar debattören.
I värsta fall kan vi montera ner de “fula” vindsnurror som skymmer utsikten den dagen vi har en trygg, säker och avfallsfri kärnkraft på plats, menar debattören. Bild: Paul Kleiven

Öka viljan för vindkraften och fler incitament för kommunerna

I värsta fall kan vi montera ner de “fula” vindsnurror som skymmer utsikten den dagen vi har en trygg, säker och avfallsfri kärnkraft på plats, menar debattören.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik på “Miljöpartiet avslöjar sitt DNA”.

Behovet av mer vindkraft på land och till havs är stort och akut. Det mycket allvarliga läget i omvärlden visar på hur viktigt det är med en trygg och inhemsk elproduktion.

Vi behöver se stärkta ekonomiska incitament till kommuner och lokalsamhällen som bidrar till utbyggd vindkraft som gynnar både stad och landsbygd. I kombination med effektiv energilagring (vätgas, termisk energi och batterier) kan vi säkerställa energikapacitet i brist på sol och vind.

Aldrig har så mycket vindkraft stoppats som 2021. 15 terrawatt el har stoppats under 2020 – 2021. Det motsvara två mindre kärnreaktorer eller el som skulle räcka till att byta ut samtliga svenska personbilar till elbil.

ANNONS

Rapporten “Kommunala vetot” (Westander på uppdrag av Svensk Vindenergi) visar att under 2021 stoppade de svenska kommunerna 78 procent av alla ansökta vindkraftverk på land – en dramatisk ökning från året innan då 38 procent stoppades. Huvudmotivet att stoppa nödvändig utbyggnad tycks vara att vindsnurror är fula.

Regeringens lagrådsremiss med syfte är att få till en mer effektiv och tydlig tillståndsprövning gör att den kommunala vetorätten mot vindkraft blir kvar, men kommunerna måste säga ja eller nej tidigt i processen. Det är inte direkt en fråga om demokrati utan smidigare processer, mer information och incitament för kommunerna att öppna upp för vindkraft.

Demokratiskt sett behöver vi se till en större helhet och behov utanför våra kommungränser och egna staket. Självklart ska medborgare ha inflytande men vi behöver se hur vi kan informera, inspirera och engagera så att vi ser fördelarna, synergierna och vinsterna med att vara en del av när Sverige ställer om.

De lägst hängande frukterna är hushållning och energieffektivisering av el som kan ge snabbt resultat för både hushåll, industri och kommersiella byggnader. Härnäst behövs vind och solkraft som tar kort tid att etablera. Ny kärnkraft däremot tar mellan 10-15 år att få igång vilket vi varken har råd eller tid med.

ANNONS

I värsta fall kan vi montera ner de “fula” vindsnurror som skymmer utsikten den dagen vi har en trygg, säker och avfallsfri kärnkraft på plats - en relativt liten uppoffring i relation till en stor insats för en snabb lösning på ett stort och akut problem.

Vill också påpeka hur otroligt det är att ett litet parti med en politik som ser till helheten, långsiktigt med solidaritet till djur, natur och världens folk blir så ansatta, anklagade och hatade. Ett parti som bokstavligt talat inte vill göra en fluga förnär och har uppstått ur fredsrörelsen. Jag föreslår att ni ger er på de stora banditerna om ni söker en syndabock för den klimatoreda som vi nu står i.

En solidarisk fläck

ANNONS