Jan-Olof Larsson (S) och Lars-Erik Knutsson (S) uppmanar att titta på webbsändningen från fullmäktigemötet.
Jan-Olof Larsson (S) och Lars-Erik Knutsson (S) uppmanar att titta på webbsändningen från fullmäktigemötet. Bild: Maja Suslin / TT

Otur för SD att fullmäktige spelas in

Från att Sverigedemokraterna vid sitt förra inlägg ansåg att det är befängt att Sotenäs kommuns invånare som har eget vatten och avlopp ska betala för något de inte får eller använder, och att delårsboende slipper undan med 60 procent av kostnaderna har de nu tvärvänt.

ANNONS

Slutreplik till SD och MP

LÄS MER:Agerandet från S är potentiellt polariserande

LÄS MER:Hade helst sett att Quality Salmon stod för notan

Nu är det helt acceptabelt att delårsboende/sommarboende inte betalar sin del eftersom de inte bor här hela året. Att landsbygdsbor med eget vatten och avlopp som inte använder kommunens nät en enda dag ska vara med och finansiera 40 procent är helt ok, enligt SD. Dessutom tycker de att det är fel terminologi att säga att dessa är med och subventionerar delårsboende. Undrar vilken term SD ska använda för denna subvention av sommarboende.

Alla ska veta att eftersom 40 procent av kostnaden läggs på skattekollektivet så är alla kommunens skattebetalare med och subventionerar delårsboende, men mest ogynnsamt är det för de som inte har kommunalt vatten och avlopp.

ANNONS

Fortfarande hävdar SD att vi socialdemokrater inte framförde denna subvention i de kommunala församlingarna, utan först i Bohusläningen den 23/12. Tråkigt nog för SD finns det dokumentation på vårt agerande. Kommunen spelar in varje fullmäktigemöte. Om ni går in på kommunens hemsida, på förstasidan finns en kamera, tryck på den. Välj sedan fullmäktigemötet den 10 december. På punkt sex kan ni gå in på talarlistan och lyssna på vårt inlägg, att vi inte anser att delårsboende ska subventioneras av våra landsbygdsbor.

Ni kan också ta del av att sverigedemokraten Veronica Johansson som i sitt inlägg yrkade bifall till KS förslag och alltså ville att sommarboende skulle subventioneras. Ta del av detta även ni som inte är politiker så ser ni att även här hanteras sanningen vårdslöst av vissa politiska partier.

När det gäller Miljöpartiets ställningstagande kan vi bara konstatera att vi är överens om att vi inte är överens. MP tycker att landsbygdens folk i Sotenäs ska lyfta av kostnader för delårsboende och det tycker inte vi socialdemokrater. Det är inte förvånande, Miljöpartiet har aldrig varit ett parti för landsbygdens folk utan har sin stora förankring i storstäderna.

När det gäller Yngve Johanssons önskan att Quality Salmon ska ta på sig kostnaden av utredningen så är detta utan tvekan ett nytänkande. Ska företagen betala i förskott för att de kanske ska göra en investering i kommunen?

ANNONS

Om nu Yngves och vår önskan går i lås att vi får en etablering av Quality Salmon här i kommunen, då kommer de att få betala anslutningar precis som alla andra företag. Dessutom kommer de att betala ett arrende för marken med 25 miljoner per år. Detta är skyhögt över vad andra företag betalar. Denna intäkt kommer alla i kommunen till del genom att vi kan satsa på omsorg och skola.

Lars-Erik Knutsson (S)

Jan-Olof Larsson (S)