Måste erkänna att jag känner en viss ångest. Nej, inte klimatångest utan valångest, menar skribenten.
Måste erkänna att jag känner en viss ångest. Nej, inte klimatångest utan valångest, menar skribenten. Bild: Robin Aron

Partier vänder ryggen till åt oss klimatmedvetna väljare

Måste erkänna att jag känner en viss ångest. Nej, inte klimatångest utan valångest, menar skribenten.

ANNONS
|

Du klimatmedvetna medborgare. Snart får du välja, och valet är fritt men svårt. Våra valbara partier ser oss tyvärr inte som medborgare utan som konsumenter av valfläsk, och säljer billigt sina partiers klimatgodis till oss. Budskapen är snarlika. Lev bara på som vanligt. Förändra ingenting. Bekymra dig ej. Ny okänd teknik kommer snart och löser problemen. Kör din Suv som du brukar. Grilla dina oxfiléer och flyg dit du vill när du känner för det. Ledordet är ”billigt”. Billigt vänsterfläsk, billiga strandtomter från C, billig vargstek från Kd. Moderat pris på biff och bil. Efter att statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) nyligen deklarerat att ”mitt mål är inte att människor ska behöva ställa om sina liv” för klimatets skull, vad det dags för vårt största parti (S) och Magdalena Andersson att ”komma ut” i klimatfrågan på en helsida i Dagens Nyheter 2 augusti. Väljer ut några citat ur hennes helsidesinlägg.

ANNONS

”Klimatförändringarna är vår generations största ödesfråga, och den svenska naturen riskerar att förvandlas till oigenkännlighet.” (Bra Maggan - du har förstått). ”Det kan aldrig handla om att skuldbelägga människor som behöver bilen – bilen är helt nödvändig.” (Men Maggan?). ”Det handlar om utbyggnad av laddstolpar i hela vårt land. Med vårt nya vallöfte tar vi ytterligare ett steg för en klimatomställning för alla.” (Är på helspänn Maggan - fram med löftet nu!). ”Därför presenterar vi socialdemokrater nu ett vallöfte om att alla gymnasieelever och studenter ska kunna åka regional kollektivtrafik under sommarmånaderna.” (Två månaders busskort till vissa ungdomar nästa år! Så genialt Maggan, så kraftfullt, klimatsmart och framför allt billigt!). Du skriver vidare att ert ”klimatarbete fortsätter med full kraft och riktningen framåt är tydlig.”

Men bästa Ulf och Magdalena. Måste erkänna att jag känner en viss ångest. Nej, inte klimatångest utan valångest. Valet som står mellan kärnkraft och laddstolpar eller busskort och laddstolpar är inget val - det är en bluff. Vet bara inte om jag ska gråta eller skratta, men eftersom ett gott skratt sägs förlänga livet - och jag älskar att leva - väljer jag det senare. Mitt eget valbås är dock tomt. Där saknas röstsedlar. Ordet livsstilsförändring har ännu inte nått fram till den partipolitiska vokabulären. Där är ordet tabu. Ni alla partier vänder ryggen till åt oss klimatmedvetna väljare. Klimatförnekare är ni inte, men fega förändringsförnekare är ni alla.

ANNONS

Sture Boström,

Uddevalla

ANNONS