Påverka elförbrukningen — bo kallt

En villa som förbrukar 20.000 kWh per år kan få 12.000 kronor per månad i elräkning för en vintermånad, menar skribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På TV berättas att elräkningen för januari kan bli tre gånger så dyr som vi varit vana vid. En villa som förbrukar 20.000 kWh per år kan få 12.000 kronor per månad i elräkning för en vintermånad. Därför bör man redan nu påverka förbrukningen, vilket innebär att minska den. Det betyder lägre temperatur inomhus och att använda TV och belysning minimalt. Fast de som värmer sig med enbart el, vattenburen eller direktel, kan leva vidare med TV och belysning på för den förbrukningen blir värme.

Svenskar har i några årtionden levt behagligt liv i tron att varma bostäder och biltransporter till stormarknader och idrottsanläggningar är självklara rättigheter, inte bara för oss själva, utan för fler från världens mest avlägsna delar. På några årtionden har befolkningen ökat med en fjärdedel samtidigt som elproduktionen drastiskt har minskat och bensinpriset mer än fördubblats. Svenskar uppmanas att köpa elbilar och staten uppmuntrar tillverkning av elkrävande grönt stål. Detta kommer kräva lika mycket el som hälften av landets nuvarande! Som lök på laxen kommer det nya gröna stålet att bli dyrare. Risken är stor att det inte kan säljas och Sverige blir konkursmässigt.

ANNONS

Många lever fortfarande i tron att vi kan köpa billiga högteknologiska varor från andra länder samtidigt som skolresultaten försämras och arbetslösheten bland lågutbildade har bitit sig fast. De arbetslösa består i hög grad av dem som tidigare makthavare beskrivit vara högutbildade pensionsräddare. Varför blev det så här?

Svenskar har bytt vetenskap och teknik mot humanistiska drömmar och industrijobb har bytts mot skattefinansierade välfärdsjobb. De flesta svenskar baserar sin världsbild på statsstödda media. Därför straffar de nuvarande regering för att den inte tillräckligt och tidigt nog har delat ut bidrag till höjda elräkningar. Istället gav väljarna fler röster till förra regeringspartiet S som orsakat elbristen och de höga elkostnaderna, så att det med miljöpartiets hjälp kunde sitta kvar vid makten. Klart att ett land med sådana väljare är på väg utför.

Jan Ivarson

ANNONS