Plastpåseskatten är ett fiasko

En vanlig plastpåse som du köper i mataffären och är tillverkad av fossil råolja har lägst påverkan på miljö och klimat om den återanvänds som soppåse och därefter bränns.

ANNONS

Sedan plastpåseskatten infördes den 1 maj i år har försäljningen av bärkassar i plast minskat dramatiskt. Varken tygkassar eller papperskassar är bättre ur ett resursförbrukningsperspektiv: de förstnämnda måste användas väldigt många gånger för att kompensera för energiåtgången vid tillverkningen, de sistnämnda har låg hållbarhet och är känsliga för fukt.

Ur ett miljöperspektiv hade det varit rimligare att beskatta all icke förnybar plast i handeln, oavsett om det rör sig om bärkassar eller alla de förpackningar som affärerna är fyllda av. Plastpåseskatten är ett typexempel på korkad symbolpolitik som skadar förtroendet för miljöarbetet.

Miljöpartiet har fått bära hundhuvudet för skatten. Det är dock oförtjänt eftersom det var Liberalerna som tog initiativ till att få med förslaget i Januariavtalet. Förslaget fanns dessutom med i L:s budgetmotion inför 2019.

ANNONS

Justera lagen nu och beskatta den mest miljöfarliga plasten, oavsett om det är kassar eller förpackningar vi talar om. Låt folk bära hem sina varor i miljövänliga plastkassar som de sedan kan använda till källsortering.

Miljön är för viktig för att man skall strunta i det sunda förnuftet.

Gordon Pettersson