Polisen får köra fort utan att använda blåljus

"Det kan finnas tillfällen då vi inte vill höras eller synas, men ändå behöver komma fram snabbt i trafiken."

ANNONS

Svar till Ingalill Sundhage, 19 oktober

I en krönika utrycker du irritation över att poliser inte håller hastigheten i trafiken. Men din text innehåller ett väsentligt sakfel: vid brådskande ärenden får polisen köra fortare än den hastighet som anges. Polisen måste inte heller använda blåljus och sirener under utryckning – det kan finnas tillfällen då vi inte vill höras eller synas, men ändå behöver komma fram snabbt i trafiken.

För polisen och andra utryckningsfordon gäller visserligen speciella trafikregler. Men det är viktigt att polisen, precis som du skriver, föregår med gott exempel. Därför är det omständigheterna och arbetsuppgiftens prioritet som avgör vilken hastighet som är lämplig. Att köra fort och bryta mot trafikregler innebär risker och ett stort ansvar för de poliser som kör.

ANNONS

För att vi ska kunna hjälpa människor i nödsituationer behöver vi kunna ta oss fram snabbt. Den som hindrar ett uttryckningsfordon kan göra sig skyldig till brott. Det underlättar att bilförare lämnar utrymme för våra fordon och vi uppskattar den hjälpen från allmänheten.

Mer information finns i trafikförordningen och på polisens webbplats under rubriken ”Regler för polisen i trafiken”.

Lars Eckerdal

chef för polisområde Fyrbodal

Stefan Kristiansson

lokalpolisområdeschef Västra Fyrbodal

Rickard Fremark

lokapolisområdeschef Östra Fyrbodal

Kjell Olsson

lokalpolisområdeschef Södra Fyrbodal

Jesper Rieck

chef för utredningssektionen Fyrbodal

Läs svar från Ingalill Sundhage här:

ANNONS