Preemraffs eventuella utbyggnad engagerar även på insändarplats.
Preemraffs eventuella utbyggnad engagerar även på insändarplats. Bild: Maja Suslin/TT

Preemraff ett glödhett debattämne – läs flera av insändarna här

Inför kommunfullmäktiges beslut om Preems planer på utbyggnad av Preemraff har det kommit mängder av insändare och debattartiklar med olika ståndpunkt i frågan. Här har vi samlat några av dem.

ANNONS

”Den enorma investeringen på 15 miljarder hanterades under sommaren 2017 då inte ens hela nämnden var närvarande på grund av semestertider (...) När det gäller att ha frågan ’allsidigt belyst’ finns det klara brister”, skriver Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace.

LÄS MER:Lysekils politiker fattar beslut på bristfälliga grunder

”Problemet är att vi inte kan producera den ökade andelen biodrivmedel i Sverige om Miljöpartiet får bestämma. Det finns ingen produktion av biodrivmedel i Sverige som inte genererar koldioxidutsläpp”, skriver Jan-Olof Larsson (S).

LÄS MER:Kommer MP stoppa ökad produktion av biodrivmedel?

”Om svaret blir ja torpederar man hela Sveriges trovärdighet i klimatfrågan och man utsätter framför allt Bohuslän för utsläpp som kommer att leda till stora problem för både människor och natur”, skriver Boel Lanne, Naturskyddsföreningen Bohuslän.

ANNONS

LÄS MER:Lysekil riskerar Bohusläns miljö och turistnäringen

”Sverige exporterar alltmer miljöförstörelse genom att lägga produktionen utanför den egna gränsen och utanför eget ansvar. Angelägna miljömål och slutna miljöavtal blir därmed missvisande och transporter miljövidrigt långa”, skriver Yngve Berlin (K).

LÄS MER:Preem är inte ödesfrågan för miljön

”Vad EU gör eller inte gör är ointressant i sammanhanget. Att tänka relativt och jämföra med andra företags och länders utsläpp är en självmordsstrategi. Det som sker här och nu är det som räknas”, skriver Erni och Ola Friholt.

LÄS MER:Gjort är gjort när det gäller utsläpp

”Inga nyanser finns, och insikten är bortblåst om att hoten mot Parisavtalet kommer mer från andra håll än raffinaderiet i Lysekil”, skriver Christer Ahlen (S).

LÄS MER:Miljöpartiet vägrar svara på några avgörande frågor

”Preems övriga utvecklingsprojekt, som handlar om att producera fossilfria biodrivmedel och ställa om till 100 procent fossilfria drivmedel, bortser man helt ifrån. Man kastar glatt ut barnet med badvattnet och utropar sig till räddaren av klimatet”, skriver Kristoffer Utbult.

LÄS MER:Miljörörelsen försenar Preems fossilfria mål

”Vi invånare får sedan andas in detta direkt i lungorna eller så kommer ämnena in i kroppen då vi äter livsmedlen som producerats i Bohuslän”, skriver Inge Löfgren, Lysekil-Munkedals Naturskyddsförening.

LÄS MER:Lysekil saknar analys och beslutsunderlag

”Preemraffs årliga koldioxidutsläpp planeras öka med 1 miljon ton (från 1,7 till 2,7) efter utbyggnaden, vilket är ungefär lika mycket som den årliga variationen av utsläpp från Polens största brunkolskraftverk, med omkring 38 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år”, skriver Piotr Warta (SD).

ANNONS

LÄS MER:Regeringen borde överlåta beslutet till domstol

”Den 16 september har Lysekils kommunfullmäktige nämligen den unika möjligheten att vid sitt möte avstyra planerna på en fossil utbyggnad vid Preemraffs anläggning i Lysekil. Kommunfullmäktige har enligt svensk lag vetorätt i frågan”, skriver Maria Granberg (MP) och Emma Nohrén (MP).

LÄS MER:Lysekil har framtiden i sin hand – vi har chansen att gå till historien

”Lysekil behöver arbetstillfällen. Men det ska vara jobb som är hållbara och passar in i den nya gröna, cirkulära ekonomin som regeringen beslutat om. Det ska vara jobb som överlever den förlegade oljeindustrin”, skriver Mari Larsson, Fridays for Future Lysekil.

LÄS MER:Genom att säga nej till Preem räddar vi Lysekil

Vill du skriva en insändare om Preemraff eller någon annan fråga som engagerar dig? Använd vårt formulär eller skicka ett mejl till debatt@bohuslaningen.se

ANNONS