När planeringsunderlaget för vindbruk i Munkedals kommun skrevs var verken som byggdes i Sverige 80 meter höga. De åtta som nu planeras på Skottfjället är 220 meter höga.
När planeringsunderlaget för vindbruk i Munkedals kommun skrevs var verken som byggdes i Sverige 80 meter höga. De åtta som nu planeras på Skottfjället är 220 meter höga. Bild: Stefan Karlsson

Rädda fjordlandskapet – stoppa vindparken på Skottfjället

Företaget Arise ansöker just nu om att få bygga åtta stycken 220 meter höga vindkraftverk på Skottfjället i Munkedals kommun. Skottfjället är en bergsplatå på upp emot 155 meter över havet, som ligger mitt i Sveriges enda sammanhängande fjordlandskap som sträcker sig från Gullmarn i söder till Bottnafjorden i norr.

ANNONS
|

Vi ifrågasätter om genomförda samråd för vindparken på Skottfjället kan vara förenligt med 6 kap. 30 § miljöbalken. Arise valde att skicka ut ett brev till några få utvalda av de som kommer att drabbas av den planerade vindparken och kallade det för ett samråd.

Många av de som kommer att bli berörda av vindparken är fortfarande helt ovetande om dessa planer och har inte haft möjlighet att lämna synpunkter. Att det pågår en pandemi i världen kan inte vara skäl till att sätta demokratin och rättssäkerheten ur spel.

Vår förhoppning är att Munkedals kommun, Lysekils kommun och länsstyrelsen kommer att ålägga Arise att göra om samrådet till ett fysiskt möte nu när det är möjligt.

ANNONS

Åbyfjorden-Bärfendal är Sveriges största fjord jämte fjorddal. Åbyfjorden är den minst exploaterad fjorden i området och en av de vackraste och mest spektakulära fjordarna i Sverige.

Bärfendal är unik i sin utformning med odlingsmark mitt i dalen och kantad av höga klippväggar med gamla gårdar och bebyggelse utmed dalsidorna. Denna landskapsbild, tillsammans med Bärfendals kyrka som är en av landets äldsta samt alla fornlämningar och hällristningar, gör att hela fjorddalen är utpekad som riksintresse för kultur- och naturvård. Denna del av fjordlandskapet kommer att bli hårdast drabbat av en vindpark på Skottfjället.

Natur- och kulturmiljön på Skottfjället består av bevarade kulturlämningar som boplatser från äldsta stenåldern till torpmiljöer från 1800-talet, då närmare 200 torp och backstugor uppfördes på Skottfjället.

Lysekils kommun har i sitt kulturmiljöprogram pekat ut den södra delen av Skottfjället som en kulturhistorisk värdefull miljö. Bohusläns museum vill göra samma sak för Skottfjällets norra del, men kan inte då detta område är utpekat som vindbruksområde i Munkedals kommun.

När planeringsunderlaget för vindbruk i Munkedals kommun skrevs var verken som byggdes i Sverige 80 meter höga. Där står att Skottfjället kan tåla några vindkraftverk under förutsättning att områden av riksintresse för naturvård, enligt miljöbalken (3 Kap 6 §), skyddas mot åtgärder som påtaglig kan skada natur- och kulturmiljön. Dessa områden är Bottnafjorden-Bottandal-Tosteröds vatten, Åbyfjorden-Bärfendal, Gullmarsfjorden. I dag är verken tre gånger större vilket betyder att hela vindbruksplanen borde revideras.

ANNONS

Att Sverige och världen behöver ställa om till ett fossilfritt samhälle är vi nog alla överens om. När det gäller vindkraft är det i grunden något positivt. Frågan är vad det får kosta i anspråk av stora natur- och kulturvärden och var det är lämpligast att bygga ut?

Vindparken på Skottfjället blir sannolikt Sveriges dyraste vindpark i form av förlorade natur-, kultur- och rekreationsvärden.

Bärfendals Vänner

ANNONS