Att hålla sig isolerad efter att man testat sig för covid-19 borde vara en självklarhet, menar insändarskribenten.
Att hålla sig isolerad efter att man testat sig för covid-19 borde vara en självklarhet, menar insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg/TT

Räkna dig som smittad från att du tar ditt test

Jag undrar just hur många det är som förstår att de som går och testar sig för covid-19 med eller utan symtom ska räkna sig själva som att de bär på smittan fram till provsvar meddelats och ska sätta sig själva i karantän.

ANNONS

Själv har jag tagit testet både med och utan symtom, min vårdcentral har varje gång varit tydlig med vad som gäller. Både när jag hämtat självtestet samt bokat besök för provtagning. Det har även framkommit i den information jag skickades med.

Men hur som helst fick jag veta att en vän som är sjuk och har testat sig på en annan vårdcentral här i Uddevalla inte har blivit upplyst om detta av personal. Man ska tyvärr inte ta för givet att alla läser handlingarna som skickas med. Vissa personer kanske inte klarar att ta in den information som de läser, eller helt enkelt struntar i att läsa igenom den ordentligt för att de är stressade och nervösa för att ta test och få veta att de är just smittade.

ANNONS

LÄS MER:Så långt har vårdcentralerna kommit i vaccinationen

Hon blev förskräckt att hon nu kanske har utsatt en annan vän för smitta som kommit hem till henne på besök, då hon trodde att isolering gäller från det man fått sitt provsvar. Alltså om man är positiv.

Hon är en helt vanlig Svensson, inga problem med att ta in eller förstå information. Ändå kände hon att vårdcentralen nu skulle vara betydligt tydligare i reglerna och kanske även ge ett kort exempel på hur man faktiskt smittar vidare, med eller utan symtom.

Och kommer man till vårdcentralen och har en massa möjliga symtom på covid-19 sedan flera dagar så borde väl de flesta förstå vikten att hålla sig isolerad från utomstående, eller?

Jag undrar just hur gemene man tänker i sin egen situation. Jag tycker själv inte att det borde vara en aha-upplevelse efter att man får en ordentligare förklaring. Eller är det så att vi svenskar är alldeles för dumma för att förstå?

Håller mig till restriktionerna

LÄS MER:Det kanske är värt resan för att slippa ett dödligt virus?