FILE - In this Thursday, Dec. 10, 2015 file photo, Margarita Simonyan, the editor-in-chief of state-funded RT television network, right, Russian President Vladimir Putin, center, and Kremlin's first deputy chief of staff, Alexei Gromov, left, attend an exhibition marking RT's 10th anniversary in Moscow, Russia. Russian lawmakers warned Thursday, Oct. 5, 2017 that Moscow could retaliate if the U.S. moves to impose restrictions on Russia's state-funded RT television network and Sputnik news agency.(Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, file)
Ryska narrativ. Vladimir Putin besöker RT, Russia Today, som är positiv i sin rapportering gentemot den ryska regeringen. Bild: Mikhail Klimentyev

Rysk propaganda är den röda tråden

Erni och Ola Friholts åsikter avviker kraftigt från vad gemene man tycker i Sverige, skriver Lars Hermansson

ANNONS

Under flera decennier har Ola och Erni Friholt och historiskt ofta ingående i den så kallade Fredsrörelsen på Orust provocerat och retat upp oss vanliga läsare av tidningen Bohusläningen genom osanningar och felaktigheter som står i bjärt kontrast till objektiva sanningsenliga analyser också kraftigt avvikande mot den officiella hållning som landet Sverige också haft och har genom vår utrikespolitik. Ensidiga subjektiva verklighetsfrämmande insändare har ofta också tyvärr fått stå oemotsagda och den ryska propagandan går som en röd tråd genom nästan alla historiska insändare från Orustparet och tidigare också från denna märkliga Fredsrörelse som åtminstone av undertecknad uppfattas som kommunistinfluerad och kanske till och med ekonomiskt stödd från Ryssland? Det svenska kommunistpartiet som senare bytte namn till Vänsterpartiet stod ju länge som mottagare av sovjetiska årliga ekonomiska bidrag i varje fall. Kanske är det lika illa med den lokala Orustska fredsrörelsen?

ANNONS

LÄS MER:Kapprustning till döds

Jag skrev personligen och privat i mail till Friholtsparet med en uppmaning att de borde be Bohusläningens läsare om ursäkt för de uppenbara många felaktigheter som avslöjats. Fick ett som väntat ett trevligt och vänlígt men väldigt konstigt svar från Ola som ju inte bara är duktig på att provocera utan också erkännes vara skicklig i sina formuleringar. Men det förlåter ju inte försöken att missleda framförallt unga oerfarna och i aktuella ämnen okunniga människor som kanske tror att det är objektiva sanningar när i själva verket verkligheter avviker så mycket från det skrivna! Själv har jag tröttnat på att försöka bemöta paret Friholts texter som också sannolikt är avsedda att just provocera och uppröra eftersom de ju är så kraftig avvikande från vad gemene man i Sverige tycker och tänker.

LÄS MER:Klimatet är ett större hot än Ryssland

Kanske får paret Friholt all information från rysk propaganda och tror okritiskt på denna? Bristande objektivitet är ju ett väldigt allvarligt problem idag inte minst på sociala medier.

Verklighetsförvanskningar blev ju till exempel i stort fokus under president Trumps presidenttid och med en stormning av Capitolium i Washington som mest uppmärksammat resultat.

Lars Hermansson

ANNONS