President Vladimir Putin i Kreml.
President Vladimir Putin i Kreml. Bild: Alexei Druzhinin

Ryska regimen är ett växande hot mot Europa

"Det är inte Ukraina som har trollfabriker, manipulerar val, slänger sin opposition i fängelse och mördar sina egna journalister."

ANNONS
|

Replik till Ola Friholt 23 april

Det är en gåta hur man som fredsvän kan beskylla svenska myndigheter för spänningsskapande propaganda och samtidigt uppmana till en varmare relation till Ryssland.

Som liberal delar jag Olas Friholts oro för fascismens utbredning i Europa. Men hans resonemang blir bakvänt när han samtidigt uppmanar Sverige att fjärma sig från Nato och istället närma sig Ryssland. Är det överhuvudtaget möjligt att vara ovetande om Rysslands understöd till fascistiska rörelser i Europa – med mål att skapa politisk och socialt kaos samt ett avståndstagande från EU? Det läggs enorma ryska resurser på detta. Fidezs och Orban är kära Putinvänner. Sverigedemokrater har stått och vrålat ut sitt stöd till Putin på Youtube. Brittiska fascister gör inte heller hemlighet av sin Putinromans. Listan kan göras lång. Däremot tar Europas demokrater, med rätta, avstånd från Putinregimen som uppträder alltmer fascistiskt och imperialistiskt. Europas demokrater bör ta den ryska regimens hotfulla beteende på stort allvar. Däremot är det viktigt att upprätthålla kontakter med det ryska demokratiska civilsamhället och det görs, men jag önskar se mer av det.

ANNONS

De obligatoriska Ukrainabeskyllningarna hör till när man är vän av den ryska regimen. Sant är att det finns fascism i Ukraina, men den är på tillbakagång. Svaboda förlorade 30 av 37 platser i parlamentet i senaste valet, vilket kan jämföras med Sverigedemokraternas styrka. Det är inget ovanligt att nationalistiska krafter växer när ett land är under attack av främmande makt.

Den ryska regimen, med egna fascistiska inslag, är ett växande och reellt hot mot Europas fred. Det är inte Ukraina som understödjer militanta dårar i Ryssland. Det är inte Ukraina som ockuperar land i Georgien. Det är inte Ukraina som kränker svenskt vatten och luftrum och giftmördar utomlands. Det är inte Ukraina som är involverad i cyberattacker i Sverige och sprider falska brev ”signerade” av Peter Hultqvist. Det är inte Ukraina som har trollfabriker, manipulerar val, slänger sin opposition i fängelse och mördar sina egna journalister. Viktigt är att ha rätt fokus.

Louise Hilmersson

Projektansvarig Svenskt Internationellt Liberalt Centrum

Medlem i Liberalerna

ANNONS