The site of an abandoned open pit uranium mine on Wednesday, March 28, 2007, near Edgemont, S.D. A company plans to drill exploratory holes in the area to determine if it's feasible to mine the area again because of increased demand for nuclear power. (AP Photo/Carson Walker)
Nedlagd urangruva i South Dakota, USA. Bild: carson walker

Säg nej till ryskt uran i Sverige

Kärnkraftsförespråkarna låter Ryssland ta makten över Sveriges energiförsörjning.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Sveriges framtida energiförsörjning vill SD, KD, L och M lägga i händerna på Ryssland. Det är tungt, bakåtsträvande, fantasilöst och okunnigt att vi i vårt land fortfarande ska behöva dras med kärnkraftsfrågan. Kan inte dessa partier en enda gång komma med något annat förslag. Tänk om vi i stället med gemensamma krafter kunde lägga våra krafter på nya spänstiga hållbara lösningar som tex agrivoltaiska solcellssystem där kombinationen av jordbruk och solceller studeras.

När det gäller olja och gas talar man ofta om rädslan för osunt beroende från Ryssland. Jag undrar om nämnda politiska partier vet varifrån Vattenfall sedan 2018 importerar uran? Knappast!

ANNONS

Eftersom ni inte förmår att presentera några moderna hållbara framtids-lösningar tvingas vi höra mantrat, ”kärnkraften är så ren så ren”. Det kallar jag att vara energitjuv i dubbel bemärkelse.

Vad vet ni om uranbrytning? Varför lagstadgade vi i Sverige 2018 om att vi inte överhuvudtaget ska bryta uran i Sverige? Varför? Läs på. Låt det sjunka ner,

1985 reste jag med en grupp, SAND, Scandinavians Against Nuclear Development i staten Saskatchewan i Kanada för att lära om uranbrytning. Vid den tiden importerade Sverige uran därifrån. Ingen svensk hade besökt de områden vi kom till där vi reste så långt norrut att vägarna tog slut.

Jag kunde skriva hur mycket som helst om förödelsen vi möttes av på grund av uranbrytningen. Gå in på nätet och läs om spökstaden Uranium city där man på stenmassor från brytningen byggde just en stad med byggnader skolor och så vidare. Efter ett tag fick man på grund av den starka radioaktiviteten flytta alla människor. Idag är det just en spökstad. Låt det sjunka in.

Då på 80 - talet importerade vi uran från Kanada och därefter från Vitryssland och Sydafrika men idag tre år tillbaka från Ryssland. I Vitryssland kunde man läsa om hur arbetare gick ner i gruvor med höga halter av radioaktivitet för att dessutom ofta arbeta helt utan lön.

ANNONS

Sedan när vi kommer till slutförvaringen, kopparstavar omslutna med bentonitlera, är det att vara handlingskraftig att skyndsamt placera avfallet på ett sådant sätt där forskare ännu inte till 100% ställer sig bakom en sådan

lösning? Nej så handlingsförlamade får vi aldrig bli att vi chansar när det gäller en så ödesmättad fråga.

Ni, SD, KD, L och M med ert eviga,” kärnkraften är så ren så ren” tänk efter lite. Ett rent helvete är vad den är från början till slut både vad gäller hantering vid uranbrytningen såväl vad som drabbar kommande generationer om läckage uppstår.

Ryssland har en ambition att utöka sin maktsfär genom export av kärnbränslerelaterade produkter, såväl kärnbränsle som färdiga produkter.

Jag vill inte lägga Sveriges framtida energiförsörjning i händerna på Ryssland.

Vivian Fräknefjord

MP

ANNONS