Det är den rikaste tiondelen som använder rutbidraget mest, skriver Rickard Joelsson-Wallsby (V).
Det är den rikaste tiondelen som använder rutbidraget mest, skriver Rickard Joelsson-Wallsby (V). Bild: Fredrik Sandberg / TT

Sanningen svider för Medborgerlig samling

Min retorik är helt hämtad ifrån de som påstår att arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring är bidrag.

ANNONS

Replik till Alice Pernevi och Gustav Ros, Medborgerlig samling i Uddevalla.

LÄS MER:Skatteavdrag som rot och rut är inte bidrag

Som ni hör på namnet är detta försäkringar och inga bidrag. Detta har högerpolitiker med stort förakt kallat för bidrag i årtionden. Just därför känns det extra gott att kalla dessa så kallade avdrag för bidrag. Det är också skönt att läsa att det uppenbarligen irriterade Medborgerlig samling.

A-kassa och sjukförsäkring har skapats genom att löntagare avstått löneutrymme i årtionden och är alltså inga bidrag. Alice och Gustav skriver om arbete. Undertecknad har arbetat i tung industri sedan 1980 och gör det förhoppningsvis i några år till innan pensionen tar vid.

ANNONS

Trots att coronakrisen ger hög arbetslöshet och en osäker tillvaro för många så väljer regeringen att höja rutbidraget. Sanningen är att den rikaste tiondelen använder rutbidraget mest. Det är inte för inte som Danderyds kommun ligger i topp i användningen av rut. Just i Danderyd bor också flest nolltaxerare i Sverige. På tal om skattepengar, menar jag.

Skattemedel behöver användas till att stärka sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring och a-kassa. Dessa försäkringar har försämrats gång på gång sedan 90-talet. Skattepengar behövs som bekant i sjukvården och ännu mer nu i coronakrisen. Vänsterpartiet är ett parti som vill ge stöd till de som behöver det. Alice Pernevi och Gustav Ros skriver att Vänsterpartiet har ont om arbetarväljare. Nja, nog kämpar vi för att vi ska få fler men nog har vi många fler arbetarröster än Medborgerlig samling?

Vad religion och knark har med ämnet att göra? Jag lämnar det därhän. Jag tar mig rätten att kalla rut för just bidrag och gör det så länge som borgare kallar a-kassa och sjukförsäkring för bidrag. Sanningen svider för Medborgerlig samling, det är tydligt.

Rickard Joelsson-Wallsby

Vänsterpartiet Uddevalla

ANNONS