Målet är inte att hitta några fel, målet är att visa medborgarna att det är dem vi jobbar för, menar debattören.
Målet är inte att hitta några fel, målet är att visa medborgarna att det är dem vi jobbar för, menar debattören. Bild: Lasse Edwartz

SCB:s siffror är inget annat än alarmerande

Målet är inte att hitta några fel, målet är att visa medborgarna att det är dem vi jobbar för, menar debattören.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I en insändare i Bohusläningen förklarar Ingemar Samuelsson (S) indirekt varför 82 procent av Uddevallaborna saknar förtroende för sina kommunpolitiker.

En stor del av Uddevallaborna, närmare 4 av 10, menar att det förekommer korruption inom kommunens verksamheter. Mindre än hälften av medborgarna tycker att kommunens tjänstemän arbetar för kommunens bästa. Dessa siffror är inget som Moderaterna har dragit ur hatten, utan de kommer från Statistiska Centralbyråns medborgarundersökning bland Uddevallaborna.

SCB:s siffror är inget annat än alarmerande, ingen annan kommun i hela landet ligger så illa till, men Ingemar Samuelsson är ändå nöjd. Det är folks uppfattning som det är fel på, inte något annat. Ingemar Samuelsson är mer upprörd över att Moderaterna säger som det är, än vad han är över sakernas tillstånd.

ANNONS

Att försöka uppfostra folk när de tycker ”fel” om kommunen, är inte att ta ansvar. Den förtroendekris som Uddevalla kommun är i, kommer att kräva hårt arbete och en stor ödmjukhet inför uppgiften.

Vårt första löfte till medborgarna är att vi inte kommer att samarbeta med Socialdemokraterna efter valet. Det är ett anständighetskrav, att det finns åtminstone ett enda parti som lovar ett en röst på dem inte är en röst på ett fortsatt förtroende för Ingemar Samuelsson som kommunalråd.

Vårt andra löfte är att öppna upp de slutna processerna, se till att allt är tillgängligt för folk att själva se med egna ögon. Det är bara genom faktisk handling som förtroende kan återskapas, inte genom ord. Låt en extern byrå gå igenom varenda inköp, varenda upphandling, och redovisa varje krona för medborgarna. Målet är inte att hitta några fel, målet är att visa medborgarna att det är dem vi jobbar för, inte någon annan. Tillsammans bygger vi en kommun att lita på.

Henrik Sundström (M)

ANNONS