Sjukvårdspersonalen får jobba i ett tungrott system med 21 olika regioner, menar Bengt Larsson.
Sjukvårdspersonalen får jobba i ett tungrott system med 21 olika regioner, menar Bengt Larsson. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Självklart ska skola och vård bli statliga

Du hyllar alla som jobbar inom vår sjukvård, och jag håller helt med – de är hjältar och får ju jobba i ett enormt tungrott system med 21 olika regioner, där alla tar olika beslut.

ANNONS

Svar till Hans Skagerlind

LÄS MER:Vad får personalen för sina hjälteinsatser?

Självklart ska staten ha hela ansvaret för Sveriges sjukvård, ja, som det är i vårt enormt välskötta grannland i väster, Norge. I Sverige skyller regionerna på myndigheterna, sedan skyller myndigheterna på regeringen eller tvärtom i en stor röra. När våra välskötta grannländer resolut handlade mot coronan, då stod man i Sverige nästan helt handfallna.

Du nämner den kommunala skolan, jag tycker det är helt självklart att staten ska ha huvudansvaret även för utbildningen. Du tar sedan upp vad vi får för våra inbetalda skatter, din åsikt är att vi får det allt sämre på grund av privata skolor, äldrevård och sjukvård. Som jag uppfattar det betalas det ut en skolpeng till de privata skolorna, storleken på skolpengen bestämmer kommunerna över.

ANNONS

Jag har fått en knäprotes på ett privat sjukhus i Halmstad. Jag fick själv välja sjukhus, och regionen betalade sedan det privata sjukhuset för operationens kostnad. Jag kan aldrig tro att kommuner och regioner betalar ett överpris till det privata – den utbetalda kostnaden är naturligtvis densamma som i kommunen och regionen. Att vi får allt mindre för våra skatter håller jag helt med dig om men orsaken är inte att vi fritt kan välja mellan olika alternativ i skolor och sjukvård, nej, orsaken enligt mig är en fullständigt misslyckad integration av flera hundratusen flyktingar som aldrig kommer in i vårt svenska samhälle. Slutligen även en hängiven borgare som jag tycker skolan och vården är statens ansvar.

Bengt Larsson

Smögen