Ska en enskild fågel få slå ut hela Bohusläns skogsbruk?

I Bohuslän finns det 9700 skogsägare som nu riskerar att få pausa eller helt stoppa sitt skogsbruk. Omfattande krav på att vi skogsägare ska utreda och ta hänsyn till varje fågel i skogen ger orimliga konsekvenser för såväl skogsbruket som landsbygden.

ANNONS
|

Skogsstyrelsens besked den 10 februari om en ny tillämpning av artskyddsförordningen innebär att samma strikta skydd som idag gäller den hotade kungsörnen även gäller en livskraftig bofink. Med en sådan tolkning är det osäkert om några förändringar i naturen är möjliga samtidigt som skogsbruket riskerar att omöjliggöras.

Skogsägaren vet inte längre om hon kan röja sly, gallra eller avverka eftersom det kommer med en risk att störa en fågel eller dess livsmiljö. Ingen, varken regeringen eller skogsstyrelsen, har kunnat ge oss tydliga besked om hur vi ska kunna fortsätta bruka skogen i Sverige och klara såväl klimatmålen som viktiga jobb.

ANNONS

Samtidigt slutar inte de orimliga konsekvenserna med oss. Eftersom svenska artskyddsregler gäller alla verksamheter, inte bara skogsbruk, så kommer sannolikt hela samhället påverkas. För vem säger att den tidiga vallskörden i jordbruket inte kommer med en risk att skada en fågel? Eller att vindkraftverken kan vara igång utan att fåglar påverkas? Det finns nämligen 70 miljoner fågelpar i Sverige.

En enskild skogsbonde i Bohuslän ombeds nu att göra omfattande utredningar om fåglar på individnivå för att eventuellt få bruka en skog som brukats i generationer. Vår bedömning att dessa utredningskrav, som saknar grund, riskerar att slå ut det mindre hållbara skogsbruket med små resurser.

Vi vädjar nu till miljöminister Strandhäll och hennes partikollegor att ta problemet på största allvar och agera skyndsamt.

1) Ändra i artskyddsförordningen och separera det regelverk som gäller alla vilda fåglar i Sverige från det som rör sällsynta och hotade arter.

2) Särskilj de svenska fridlysningsbestämmelser så att de inte omfattar pågående markanvändning, såsom skogsbruk.

3) Tydliggör att det är staten, inte skogsägaren, som har utredningsansvaret gällande förekomster av arter i skogen.

Sedan 1950-talet har inga fåglar dött ut på grund av skogsbruket, men flera nya fågelarter har etablerat sig i skogarna. Sveriges skogsägare jobbar aktivt för att locka fler fåglar till vår skog genom mer död ved, fler äldre träd och ökat lövinslag. Statistiken talar sitt tydliga språk, under de senaste 20 åren har antalet fåglar ökat med 15 miljoner.

ANNONS

Låt oss fortsätta kombinera skogsbruk med hänsyn till djur och natur. Men det måste till en ändring omedelbart innan hela Sverige stannar.

Robert Larsson, Henån

Regionchef LRF Västra Sverige

ANNONS