Föreningen PIGV ifrågasätter att Pensionsmyndigheten slår ihop inkomsterna för äldre par.
Föreningen PIGV ifrågasätter att Pensionsmyndigheten slår ihop inkomsterna för äldre par. Bild: Therese Jahnson / SvD / TT

Ska pensionärer inte få leva tillsammans?

Vi riktar denna fundering direkt till dem som ansvarar för pensionssystemet.

ANNONS

Alla människor vill säkert ha någon att älska och att dela livet med. Ibland är det ett kärt djur, ibland något annat som fångar en speciell känsla.

Väldigt ofta är det en annan människa. En som är go och rar och som man kan dela smått och stort med.

Men då kommer vi till frågan om självständigheten och rätten att bestämma över sin egen ekonomi.

Lever man ensam så har man ju fått en summa i pension. Och kanske även ett, väldigt ofta behövligt, bostadstillägg, med tanke på att pensionerna här i Sverige är betydligt lägre än i våra nordiska grannländer.

ANNONS

Skulle man då ha glädjen att träffa en människa att leva med på äldre dagar, kanske rent av gifta sig eller bli sambo med, då minskar helt plötsligt pensionen. Det eventuella bostadstillägget försvinner helt och hållet eftersom Pensionsmyndigheten helt sonika lägger ihop bådas inkomster/pensioner.

Det innebär således i förlängningen att den ena parten helt plötsligt är skyldig att försörja den andra parten i många fall. Hur tänker man då?

Får inte pensionärer leva som de vill längre utan att det ska innebära ekonomiska nackdelar i form av lägre pension? Var tog då den där jämlikheten vägen?

#oldlovesmatter

Ideella föreningen PIGV