"I Sverige ska den som behöver sjukvård mest också få den först och nära på sin vårdcentral från sin läkare", skriver Hans-Joachim Isenheim.
"I Sverige ska den som behöver sjukvård mest också få den först och nära på sin vårdcentral från sin läkare", skriver Hans-Joachim Isenheim. Bild: Johanna Lundberg

Skattemedel ska inte finansiera nätläkarna

Äntligen sätter politiken i Västra Götaland ner foten och stoppar pengaflödet till nätläkare.

ANNONS

LÄS MER:Västra Götalandsregionen planerar att sluta ersätta digitala vårdtjänster

Varje gång jag bläddrar i en tidning ser jag helsidesannonser från olika nätdoktorer, och inte blir det bättre när jag tittar tv och samma nätläkarbolag betalar hundratusentals kronor för några minuter tv-reklam. Räknat över ett år blir det många miljoner kronor betalda av skattebetalarna som inte går till vård och inte gagnar patienten.

Varje krona Västra Götalandsregionen betalar till dessa bolag fattas i driftsbudgeten för vår hälso- och sjukvård hos våra vårdcentraler. Oftast ringer invånare till en nätdoktor som skickar en vidare till den vårdcentral som man är inskriven på och regionen betalar sedan två gånger, en gång till nätläkaren och den andra gången till vårdcentralen. Men detta är som att äta kakan och vilja ha den kvar.

ANNONS

LÄS MER:Möjligheten till snabb vård tas ifrån oss

Sjukdom och sjukvård är inte handelsvaror. I Sverige ska den som behöver sjukvård mest också få den först och nära på sin vårdcentral från sin läkare. Pandemin har visat oss våra brister, vi behöver läkare på äldreboenden och vi behöver fler och fasta läkarkontakter på våra vårdcentraler. Där kan patienter träffa sin läkare på plats eller digitalt och pengarna som regionen betalar dit för dina besök utvecklar verksamheten som kommer dig tillgodo som patient.

Västra Götalandsregionen har valt att inte betala nätläkarna från och med 2022 och i stället satsa dessa skattemiljoner på att utveckla den nära vården, just nära dig när du behöver den mest.

Hans-Joachim Isenheim

Miljöpartiet de gröna i Munkedal