Swedish environmental activist Greta Thunberg attends a climate march, in Turin, Italy, Friday. Dec. 13, 2019. Thunberg was named this week Time's Person of the Year, despite becoming the figurehead of a global youth movement pressing governments for faster action on climate change. Writing on sign at her feet reads in Swedish "School strike for the climate." (AP Photo/Antonio Calanni)  XBL101
Swedish environmental activist Greta Thunberg attends a climate march, in Turin, Italy, Friday. Dec. 13, 2019. Thunberg was named this week Time's Person of the Year, despite becoming the figurehead of a global youth movement pressing governments for faster action on climate change. Writing on sign at her feet reads in Swedish "School strike for the climate." (AP Photo/Antonio Calanni) XBL101 Bild: Antonio Calanni

Sluta gnälla, börja jobba – klimatkrisen är ett faktum

Världens ledare måste ta sig upp ur sandlådan

ANNONS

Klimatkrisen är ett faktum idag och världens ledare försöker lösa detta genom avtal och fördrag. De lägger fram, i teorin, enkla mål och företeelser som de vill att världens länder ska följa, som exempelvis parisavtalet där de vill hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader. Men istället för att göra några större framsteg sitter man istället och pekar ut vem som är värre än den andra. Klimatfrågan har idag blivit ett kontroversiellt ämne där man hellre vill skapa rubriker och konflikter, än att verkligen ta tag i frågan och förbättra samhället till ett som kommer hålla i en framtid som idag inte ser ljus ut. Att sitta och vara arg på klimatmöten hjälper inte någon alls.

ANNONS

Vi behöver ett samhälle som inte bara tänker klimatpositivt, utan även är klimatpositiva. Man behöver inte göra det så mycket mer komplicerat för att skapa ett samhälle där fler personer vill hjälpa till. Att sätta in sopsortering på småorter och tvinga varje hushåll att sortera varje sak de slänger, tar det oss verkligen till en hållbar framtid? Nej det gör det inte. Om vi vill skapa ett samhälle där fler personer tar ställning till klimatfrågan och vill hjälpa till så måste det vara självvalt, inte påtvingat. Något så enkelt som bättre kollektivtrafik på glesbygden så fler personer tycker det är enklare att ta buss eller tåg än bilen är något man istället borde satsa på. Vi människor är lata. Vi vill inte ändra våran vardag till det sämre bara för att det skulle hjälpa klimatet. Därför behövs en satsning på närhet till det som verkligen hjälper till en hållbar framtid. En närhet till närodlad mat, återanvända föremål samt närhet till jobb även ute på landsbygd så en urbanisering slipper inträffa.

Vår förhoppning är därför att världens ledare tar sig ut deras sandlåda och börjar ta riktiga beslut istället för att sitta och sura. Det är dags att ta sig i kragen och på riktigt försöka få vår framtid att bli hållbar. Det är dags att sluta gnälla och börja jobba.

ANNONS

En grupp elever från Östrabo 1