”Sverige vilar inte på trygg demokratisk grund om Jimmie Åkesson och SD får ett större formellt maktinnehav i Sveriges riksdag”, skriver Pål Magnusson
”Sverige vilar inte på trygg demokratisk grund om Jimmie Åkesson och SD får ett större formellt maktinnehav i Sveriges riksdag”, skriver Pål Magnusson Bild: Adam Ihse /TT

Som vanligt åker offerkoftan på bland SD-sympatisörer

Det var klantigt och felaktigt av mig att rikta kritik mot att Jimmie Åkesson går med högburet huvud.

ANNONS

Replik till Anders Blide

LÄS MER:Med paniken kommer glåporden från vänster

Då hela min insändare i övrigt handlade om att högerliberaler borde vara mer stolta över åren mellan 2006 och 2014, då Alliansen och Fredrik Reinfeldt styrde Sverige, gav ju denna enda mening dig chansen att ta på dig den obligatoriska sverigedemokratiska offerkoftan, vilket du glatt gjorde. Taktiskt klantigt av mig.

Jimmie Åkesson har jag i tidigare insändare berömt för att han avstigmatiserat debatten om invandring, integration och brottslighet, kopplad till invandring och integration. Jag har samtidigt belyst misslyckandet att inte de ”traditionella” demokratiska partierna tidigare lyckats bättre inom dessa områden, utan snarare använt dyrbara år till att stoppa huvudet i sanden medan problemen blivit större och större.

ANNONS

Misslyckandet är desto större då de senaste åren växande (dock senaste tiden krympande) Sverigedemokraterna, har sina rötter i nazismen och enligt min mening inte vilar på trygg och säker demokratisk grund. Av de personerna som för drygt 30 år sedan gick samman och grundade Sverigedemokraterna, hyste flertalet en öppen beundran för nazismen och det som Nazityskland åstadkom eller försökte åstadkomma. Heder åt alla de som dog på Normandies stränder mot nazismen och för demokratins sak. Heder även åt de människor som om och om igen vill få oss att minnas de fasansfullheter som Adolf Hitler och hans följare åstadkom.

Det är i detta ljus saker ska ses när det gäller Sverigedemokraterna. Sverige vilar inte på trygg demokratisk grund om Jimmie Åkesson och SD får ett större formellt maktinnehav i Sveriges riksdag. Att debatten i Sverige om invandring och integration och problem kopplat till det har avstigmatiserats är mycket bra – att det skedde tack vare partiledaren för ett parti sprunget ur nazismen är en demokratisk sorglig tragedi.

Nu kan du ta av dig offerkoftan.

Pål Magnusson

Uddevalla