Minkfarmarna hör dåtiden till, menar Janine Alm Ericson och Emma Nohrén, Miljöpartiet.
Minkfarmarna hör dåtiden till, menar Janine Alm Ericson och Emma Nohrén, Miljöpartiet. Bild: Patric Söderström/TT

Stäng minkfarmarna – det är dags nu

Det är ohållbar djurhållning som har orsakat nästan alla pandemier. Svininfluensan, fågelinfluensan och även coronapandemin. Sveriges minkfarmar är en farlig källa för virusspridning. För Miljöpartiet är det dessutom orimligt att i vår moderna tid behandla djur som varor. Det är dags att stänga minkfarmarna.

ANNONS

Ett förbud var på gång redan för 15 år sedan, men stoppades av Alliansregeringen när den tillträdde 2006. Vi förstår inte varför Socialdemokraterna bytt fot sedan dess och varför de borgerliga partierna (inklusive Sverigedemokraterna) så envist håller minkfarmarna bakom ryggen?

I praktiken är minkfarmar ingen särskilt stor näring i Sverige i dag. Det finns ett 40-tal minkfarmar i Sverige, de flesta sysselsätter väldigt få personer och medelåldern bland dessa är hög. I praktiken är det drygt hundra personer som arbetar inom näringen i dag. Om staten förbjuder en näring måste givetvis någon form av omställningsstöd för dessa utgå. Under hösten avlivas de flesta minkar helt enligt farmarnas årshjul. En total avveckling i närtid borde därför vara möjlig med rätt omställningsstöd.

ANNONS

I Danmark har muterade varianter av coronaviruset upptäckts på flera minkfarmer. Efter ett par veckors diskussion i Danmark har nu den danska S-regeringen ihop med sina liberala och rödgröna samarbetspartier beslutat att avliva alla landets minkar. Den norska högerregeringen förbjöd för flera år sedan minkfarmar, och listan över länder som fattat liknande beslut kan göras lång.

För Miljöpartiet är valet enkelt. Nu är läge för Sverige att stänga minkfarmarna. De hör dåtiden till.

Janine Alm Ericson (MP)

riksdagsledamot

Emma Nohrén (MP)

ordförande Miljöpartiet Västra Götaland