Preemraff
Preemraff Bild: Lasse Edwartz

Stoppad utbyggnad av Preemraff blir en seger för klimatet

Det lokala motståndet i Lysekil och Sverige är en del av en världsomspännande rörelse.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det finns inga möjligheter att bygga ny fossil infrastruktur om vi ska undvika katastrofal global uppvärmning. Ändå planerar Preem en utbyggnad av sitt oljeraffinaderi i Lysekil – som skulle göra anläggningen till den största koldioxidboven i landet.

Bolaget säger att någon annan kommer bygga en smutsigare anläggning annars, men det håller inte. Utsläpp bryr sig inte om nationsgränser, och det kan vi inte heller göra. Människor på alla kontinenter kämpar en global fossilindustri som sätter profit före planeten. Klimatförändringarna drabbar en svensk bonde såväl som en kenyansk – även om läget är mindre akut här.

Preem är ett saudiskt företag som handlar med rysk olja. Tydligare än så blir det inte – det lokala motståndet i Lysekil och Sverige är en del av en världsomspännande rörelse. Att stoppa utbyggnaden blir en seger mot bolagen, diktaturerna och politikerna som eldar på klimatkrisen.

ANNONS

Klimatoptimisten

ANNONS