Brevbärare delar ut post.
”När nu posten ändrat sina distributionsrutiner till varannan dag har det fått till följd att vi varannan måndag får fyra tidningar och varannan tisdag får vi fem(!) tidningar i brevlådan”, skriver insändarskribenten. Bild: Emil Hellerud

Stor ojämlikhet i tidningens distribution

Jag har varit prenumerant av Bohusläningen i över 50 år och även prenumererat på Strömstads Tidning sedan 2004.

ANNONS

Sedan 70-talet började tidningen distribueras på morgonen fem dagar i veckan i en separat tidningslåda, för att senare komma i vår vanliga brevlåda.

Så långt var allt okej. Men för ett par år sedan slutade både Bohusläningen och Strömstads tidning att komma överhuvudtaget för oss som bor i Bullaren. Vi kontaktade kundtjänst som var helt frågande om vari problemet fanns och de lovade att undersöka och återkomma med besked. Detta upprepades i flera dagar, men någon återkoppling kom aldrig. Så en dag när vi var i kontakt med kundtjänst fick vi plötsligt information om att Stampen, som äger Bohusläningen och Strömstads tidning, sagt upp avtalet med Västsvensk tidningsdistribution (VTD) för alla som bor öster om E6 i Tanums kommun, utan att informera oss kunder i förväg och tydligen inte heller tidningens kundtjänst. Tidningen kom i och med detta nu att levereras med posten. Inte nog med att vi fick vår tidning på eftermiddagen, lördagstidningen kom inte förrän på måndag.

ANNONS

LÄS MER:Den danska blåsningen gör sig påmind

När nu posten ändrat sina distributionsrutiner till varannan dag har det fått till följd att vi varannan måndag får fyra tidningar och varannan tisdag får vi fem(!) tidningar i brevlådan.

Vi betalar lika mycket för vår prenumeration av våra papperstidningar som de som får sina tidningar i lådan på morgonen och dessutom får lördagstidningen på rätt dag. Vi har nu tröttnat på att ni behandlar kunder så olika. För att inte behöva göra som flertalet av våra grannar, säga upp prenumerationen helt och hållet, kräver vi att ni behandlar oss på samma sätt som era övriga kunder, utan att diskriminera oss. Återgå därför till att distribuera tidningen på morgonen utgivningsdagen.

En förhoppningsvis inte före detta prenumerant

LÄS MER:Du ska kunna läsa dina lokala nyheter varje dag

Svar direkt:

Jag håller med om att det är olyckligt med Postnords övergång till varannadagsutdelning, vilket jag tidigare skrivit om i en krönika. Det främjar inte demokratin och en utredning från regeringskansliet föreslår därför att man ska ge ett distributionsstöd för utdelningen av tidningen varje dag även i glesbygd.

Det är väldigt dyrt att dela ut tidningar där få människor bor och det var anledningen till att VTD, som har vinstkrav på sig som vilket företag som helst, inte längre hade råd att dela ut tidningar öster om E6:an. Att erbjuda prenumeranterna att själva bekosta vad utdelningen egentligen kostar hade inneburit en fullkomligt absurd prishöjning av prenumerationen, så det är ingen rimlig väg. Frågan är om det föreslagna stödet, som är på 14,50 kronor per utdelad tidning räcker. Jag hoppas det. Annars hoppas jag att utredarna höjer beloppet så det verkligen täcker kostnaden, av demokratiska skäl. Alla, även de som av olika skäl inte kan läsa tidningen digitalt, har rätt att få ta del av riktig lokal journalistik och delta i debatten.

ANNONS

När det gäller informationen om övergången från VTD till Postnord så skickades det ut både brev med post och mejl till alla berörda. Jag beklagar verkligen att den informationen inte nådde fram till just insändarskribentens hushåll, men det skickades ut från oss till alla berörda.

Gunilla Håkansson

chefredaktör

LÄS MER:Invånarna är inte redo för varannandagsutdelning

ANNONS