Rutavdraget ska höjas till 75 000 kronor från nästa år.
Rutavdraget ska höjas till 75 000 kronor från nästa år. Bild: Hasse Holmberg / TT

Större satsningar på de rikas bidrag än på de som behöver stöd

Trots kris och högre arbetslöshet ska rutavdraget höjas från januari nästa år. Detta till hela 75 000 kronor. En tredubbling från 2019.

ANNONS

Centerpartiets krav i januariavtalet ska följas och regeringen göder de rikas bidragsberoende medan de som verkligen behöver hjälp och stöd ska stramas åt. Att ännu mer skattemedel ska gå till rutavdrag borde gå emot de flestas sunda förnuft i dagens läge men icke regeringens och januaripartierna. Vad än förespråkarna säger är det den rikaste tiondelen i landet som främst gynnas av bidraget. Argumentet att rutjobben går till ”människor med svag ställning på arbetsmarknaden” stämmer inte heller. Enligt Riksrevisionens rapport från februari går så mycket som en tredjedel till arbetskraftsinvandrare.

Rut gynnar alltså inte den svenska arbetsmarknaden i första hand som främst Centerpartiet påstår. Samtidigt som bidragen för de rika ökar ska socialförsäkringsstödet sänkas och bygga in motprestations krav för försörjningsstöd. Vad motprestationen för höginkomsttagare som kvitterar ut rutbidrag bör vara pratar inte regeringen om. Denna högerpolitik ger de rika ett destruktivt bidragsberoende som vi skattebetalare får betala med både nerskärningar och högre risk för arbetslöshet. Varslen ökar även i vården trots corona.

ANNONS

Före denna höjning av rut kostar rut- och rotbidragen 16 miljarder. Försörjningsstödet kostar 11 miljarder av skattemedel. Det satsas alltså betydligt mer på de rikas bidrag än på de som verkligen behöver stöd. Det är en klassisk högerpolitik som den socialdemokratiska regeringen för i Sverige. Det är hög tid att stoppa de rikas bidragsberoende och satsa skattemedel på de som behöver stöd.

Rickard Joelsson-Wallsby

Vänsterpartiet Uddevalla

ANNONS