”Genom att förlänga avtalen över flera år, vilket var Vänsterpartiets förslag, hade vi minskat oro hos invånare och personal.”
”Genom att förlänga avtalen över flera år, vilket var Vänsterpartiets förslag, hade vi minskat oro hos invånare och personal.” Bild: Jonas Ekströmer/TT

Strulet kring jourerna hade kunnat undvikas

Så har det blivit än fler turer kring primärnattjouren vid Dalslands sjukhus och kvällsjouren i Uddevalla. Säkrare än årstiderna kommer de blågrönas önskan om att stänga jourerna och den enade oppositionens nej till detta.

ANNONS

Denna gång har det dock blivit mer strul än vanligt. Detta då Socialdemokraterna lade förslag om att upphandla i stället för att förlänga avtalen. Vår linje var, oavsett vad Sverigedemokraterna påstår, att förlänga nuvarande avtal. Det var också detta vi röstade på. När det blev nedröstat av en majoritet i salen valde vi, precis som Sverigedemokraterna, att stödja Socialdemokraternas yrkande i förhoppningen att det skulle kunna rädda kvar jourerna.

LÄS MER:Dags att släppa prestigen om nattjouren

Nu visar det sig att Närhälsan inte har möjlighet att lägga anbud på nattjouren i Dalsland och det var naturligtvis inte avsikten. Då ska vi göra om och göra rätt och där förutsätter vi en bred enighet i nämnden, det är också de beskeden vi fått från övriga partier.

ANNONS

Faktum kvarstår dock att denna situation hade kunnat undvikas från början. Det har visat sig gång på gång att det inte finns en majoritet i nämnden för att stänga jourerna. Genom att förlänga avtalen över flera år, vilket var Vänsterpartiets förslag, hade vi minskat oro hos invånare och personal och skickat ett tydligt besked om att jourerna är här för att stanna.

Mats Berglund

Ewa Espling

Peter Olsson

Vänsterpartiet i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden

LÄS MER:Jouren är en fråga om god vård på lika villkor

LÄS MER:Vi har lyssnat på personalen – Närhälsan ska få vara med på samma villkor