Engelska Premier League avslutas på våren, i maj månad.
Engelska Premier League avslutas på våren, i maj månad. Bild: Jon Super

Svensk fotboll bör synkroniseras med europeisk fotboll

Avgöranden sent på vårarna ger mer klirr i kassan för klubbarna

ANNONS

Replik till Gunnar Lund

LÄS MER:Därför är det fel att ändra fotbollens spelår

Gunnar Lund delar inte min uppfattning om att ändra spelåret för svensk fotboll. Och det har jag full respekt för. Men det fina med olika uppfattningar är man skapar debatt, för och emot.

Min grundinställning är att fotbollen, såväl sportsligt som publikmässigt, skulle må bra av att ändra spelåret till höst/vår och då spela de avgörande omgångarna på gröna inbjudande matcharenor på våren och försommaren. Tänk vilken upplevelse att som publik få uppleva detta i svensk vår- och sommarskrud med ljusa och varma kvällar. Detta skulle sannolikt skapa ökad publik med tillhörande ”klirr” i kassan för föreningarna.

ANNONS

Nu har Coronaviruset skapat denna möjlighet. Jag tror inte, till skillnad från Gunnar Lund, att årets seriefotboll kommer ingång förrän tidigast i juli månad. Och konsekvensen av denna flytt pekar på att det blir en enkelserie i stället för traditionella dubbelmöten.

Och det är i denna analys man ska se mitt förslag att ta chansen att ändra spelåret till höst/vår. Så i stället för en enkelserie blir det, som det brukar vara, nämligen dubbelmöten. Men med skillnad att andra och avgörande delen av serien spelas färdigt på våren 2021. Och dessutom synkroniseras med de europeiska ligorna.

Jag tror nämligen inte att vare sig fotbollen eller dess publik orkar med en dubbelserie som startar under sensommaren och spelas färdigt i en kall och regnig november-månad.

Så se detta som en principiell diskussion, spel vår/höst eller spel höst/vår. Denna diskussion borde finnas inom modern svensk fotboll, oavsett Corona-viruset. Men Corona-viruset har skapat möjlighet till förändring och underlag i debatten.

Nils Carlsson

Uddevalla