Cementas fabrik från hamnen i Slite på Gotland.
Cementas fabrik från hamnen i Slite på Gotland. Bild: Karl Melander/TT

Sverige – drömmarnas land

Mer trähus är inte realistiskt för framtidens byggande, menar Jan Ivarson.

ANNONS

Bostadsbristen är skriande. Svenska ungdomar tvingas bo kvar hos föräldrarna medan invandrare får förtur. Några bostäder går nu till återvändande IS-kvinnor.

Tanja Rasmusson i Byggföretagen skrev nyligen om Socialdemokraternas löfte på partikongressen om en halv miljon nya bostäder till 2030. Det betyder 60 000 bostäder per år som byggbranschen gärna deltar i, men det förutsätter tillgång på betong. Löften om många bostäder kan gå samma väg som tidigare löfte om Europas lägsta arbetslöshet. S sprider önskedrömmar men underskattar kanske väljarnas förstånd.

Om regeringen inte ger Cementa fortsatt tillstånd att bryta kalk i Slite, är det meningslöst att göra någon kalkyl för bostadsbyggande längre än till årsskiftet. Brist på cement medför investeringsbortfall på över 20 miljarder kronor i månaden, menar Rasmusson.

ANNONS

Byggbranschen tvingas planera för uppsägningar istället för byggande. Uppstolpade bostadslängor av trä blir framtidens arkitektur när betongplattor på mark blir omöjliga. Husen får förses med sluttande ramper för att bli lättillgängliga. De kommer ge utmärkta tillhåll för fyrbenta gäster. Trähus har låg motståndskraft mot sprängningar och skottlossning och kommer minska tryggheten på många orter.

Liknande scenario tonar upp sig på elmarknaden. Avsaknad om beslut för slutförvaring av uttjänt bränsle leder till stängning av kvarvarande kärnkraftverk. Samtidigt vill regeringen att alla bilar skall bli eldrivna och vill satsa på tillverkning av grönt stål till höga priser, som det är osäkert om marknaden vill betala för. Miljarder kronor per år har lovats till EU som framtida svenskar skall betala.

Regeringen bedriver roulettspel med svenskarnas framtid som insats.

Jan Ivarson

ANNONS