Nyamko Sabuni och Liberalerna verkar bli ännu en erövring för framgångssagan Jimmie Åkesson, menar Pål Magnusson.
Nyamko Sabuni och Liberalerna verkar bli ännu en erövring för framgångssagan Jimmie Åkesson, menar Pål Magnusson.

Sveriges högerliberaler borde sluta skämmas

Liberalerna under Nyamko Sabunis ledning vill inte vara ett högerliberalt parti längre, de vill vara ytterligare ett av dessa konservativa partier.

ANNONS

Framgångssagan Jimmie Åkesson, Sveriges version av europeisk högerpopulism, har likt ett svart hål effektivt slukat det ena högerliberala partiet efter det andra. Bara Centern och dess partiledare Annie Lööf har vågat stå kvar i det frihetliga tankelandskapet, doftande av stolt liberalism och oändlig tro på människan, som kraftfullt blommade för bara ett tiotal år sedan.

Misslyckad integration, kriminalitet, drog- och människohandel – sammankopplat med Sveriges och västvärldens flyktingmottagande – har effektivt använts av högerpopulistiska förespråkare för att trycka tillbaka den liberala idén om tron på människans inneboende förmåga till individuella stordåd. Konformismen hos socialistromantikerna har nu fått sällskap av den konservativa konformismen hos Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och nu absurt och paradoxalt nog de före detta liberala Liberalerna.

ANNONS

Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna fruktar mest av allt en grundlig analys av Fredrik Reinfeldts åtta år som statsminister. I stället för att belysa den storslagna reformation som staten Sverige gick igenom under dessa år, föredrar hellre Jimmie Åkesson nuläget, då han utan motsägelser kan peka på de misstag som gjordes då, eller av tidigare sittande regeringar. Allt medan högerliberala ledarskribenter i landets mediehus håller med honom och tigande tittar ner i backen och skäms över åren då borgerligheten hade den politiska makten i Sverige.

Vad landets högerliberala ledarskribenter skäms för vet jag inte riktigt. Förutom att Alliansen reformerade landet Sverige förtjänstfullt, lyckades man ju även förflytta en hel del köpkraft till de redan köpstarka, vilket väl borde ses som en succé bland de som ser detta som ett politiskt huvudmål. Misslyckad integration, kriminalitet, drog- och människohandel och ett stort flyktingmottagande har ju inte sin rot i Alliansen och Fredrik Reinfeldts åtta år vid makten, utan är ju ett misslyckande som merparten av oss svenskar får dela på ansvaret för.

Nu ska jag inte hurra mer för att de rika blev rikare, men det stör mig så förbannat att Jimmie Åkesson, ledaren för partiet som startades av ett gäng nazistsympatisörer, förnöjt får fortsätta gå med så högburet huvud, medan alla högerliberaler skäms.

ANNONS

Pål Magnusson

Uddevalla

LÄS MER:Uppslitande strider är det sista Liberalerna behöver