Tanums brist på kollektivtrafik är livsfarlig

Det är ingen slump att en A-traktorkultur uppstått just i Tanum. Bristen på kollektivtrafik har skapat den, menar skribenten.

ANNONS
|

Helgens outsägligt sorgliga A-traktorolycka med två döda pojkar utanför Grebbestad aktualiserar behovet av kollektivtrafik i Tanums kommun. Det är ingen slump att en A-traktorkultur uppstått just i Tanum. Bristen på kollektivtrafik har skapat den.

Det är ett under att jag lever efter alla mörka nätter cyklandes, liftandes med mer eller mindre nyktra individer, som ung i Tanum på 80-talet. Ungdomar har historiskt sett alltid varit uteslutna från infrastrukturen i Tanums kommun. De unga har alltid löst busslösheten genom att bygga upp ett eget transportnät. Längs kusten med mopeder och båtar, inåt landet med Epa-traktorer. Och regniga, kalla vinterkvällar är det såklart trevligast att färdas under tak i en A-traktor.

ANNONS

Men bara för att ungdomar alltid varit exkluderade från kollektivtrafiken så behöver det inte vara så.

I grannkommunen, Sotenäs, där jag bor nu finns det gott om avgångar och helgkvällar är bussarna fulla av glada ungdomar och ibland även vuxna som varit i grannsamhället och tagit ett glas vin. Vissa ungdomar har A-traktor och moped här också men de måste inte ha det för det finns faktiskt bussar att ta om man har lite tålamod att passa tider.

En lördagskväll går bussen från Hunnebo till Kungshamn halv sju, halv nio och klockan elva. En lördagskväll i Tanums kommun går sista bussen mellan Hamburgsund och Grebbestad klockan 17. Sen går det ingen alls.

Bristen på kollektivtrafik i Tanums kommun är ett svek mot ungdomarna. Om man ser på Sotenäs kommun så går det att ha bussturer även på helgkvällar. Om man vill. Ibland kan det hända att en buss går en runda helt tom. Men det är värt det före att ha hela kommunens dyrbara ungdom ute på vägarna rattande var sitt egna fordon.

Det är ingen naturlag utan politiska val som uteslutit Tanums unga från infrastrukturen och tvingat dem att själva ta sig fram på vägarna bäst de kan med de medel som står till buds.

ANNONS

Lämna inte ungdomarna och deras föräldrarna ensamma att lösa frågan om Tanums obefintliga kollektivtrafikutbud på helgerna. Bygg ett. En demokratisk infrastruktur inkluderar även ungdomar, äldre med dåligt mörkerseende, körkortslösa eller de som tagit ett glas vin.

Så länge det inte finns kollektivtrafik i kommunen på helger kommer tyvärr fler unga att dö. För man kan, och ska, inte hindra de unga från att träffas. Och man kan inte heller hindra unga från att vara precis så som ungdomar är, ovuxna, omogna och fria från konsekvenstänk.

Men man kan ge dem ett tryggare alternativ, en existerande busstidtabell, även på lördagskvällar.

Lisa Åstrand

ANNONS