Arbetsgivarna får "välja och vraka" mer vilka anställda de vill ha kvar, uttrycker debattörer.
Arbetsgivarna får "välja och vraka" mer vilka anställda de vill ha kvar, uttrycker debattörer. Bild: Gösta Axelsson

Tillbaka till "mössan i handen"!

Arbetsgivarna får "välja och vraka" mer vilka anställda de vill ha kvar, uttrycker debattörer.

ANNONS
|

Den 8 juni klubbade riksdagen igenom försämringen av LAS (lagen om anställningsskydd). Försämringen innebär att turordningsreglerna regleras till arbetsgivarnas fördel. Arbetsgivarna får "välja och vraka" mer vilka anställda de vill ha kvar vid en arbetsbrist, utan att förhandla med facket, det vill säga förhandlingsrätten försämras på arbetsplatserna. Detta kallas för undantag. Det är en del av det så kallade januariavtalet, som Centerpartiet och Liberalerna har drivit igenom. Alla partier utom Vänsterpartiet röstade för denna försämring för löntagare den 8 juni.

Socialdemokraterna försvarar sig med att påstå att det är en historisk omställningsreform på arbetsmarknaden. Det vill säga att det ökar möjligheterna till omskolning och att hitta ett annat jobb. Sanningen är att omställning redan finns i de flesta kollektivavtal idag. Milt sagt så är Socialdemokraternas tal om omställning en klar överdrift. Denna så kallade reform skapar otryggare anställningar och tystare arbetsplatser. Riksdagsbeslutet är inte en framtidsreform, utan tvärtom ett vridande tillbaka till "mössan i handen"- tiden på arbetsmarknaden.

ANNONS

LAS har försämrats successivt under en lång rad av år. Nu kommer ytterligare en spik i arbetsrättens kista, men den kommer knappast från de som brukar hålla på med hammare och spik. Sju riksdagspartier med regeringspartiet i spetsen, gör nu klart beställningsjobb ifrån arbetsgivarorganisationen svenskt näringsliv.

Vänsterpartiet vill istället stärka arbetsrätten. Idag är redan arbetsmarknaden osäker, med bland annat allt för många timanställda och de med tidsbegränsade anställningar. För att inte tala om de bemanningsanställda. Vi behöver trygga jobb och regeln ska vara tillsvidareanställningar. Det här gäller anställningstryggheten för alla miljoner anställda i Sverige.

Vänsterpartiet säger som enda riksdagsparti nej till alla försämringar för alla arbetare, både före och efter valet i september.

Rickard Joelsson-Wallsby (v)

medlem i Vänsterpartiet Uddevalla och förtroendevald i IFMetall Göteborg

Kerstin Joelsson-Wallsby (v)

ersättare i partistyrelsen och kommunpolitiker i Uddevalla

ANNONS