Bohus fästning i Kungälv.
Bohus fästning i Kungälv. Bild: Sebastian LaMotte

Toleransprojekt behövs i Uddevalla

Modellen från Kungälv kan göra stor nytta i Uddevalla också menar signaturen ”Förälder”.

ANNONS

Efter ett flertal olika våldsamma och tragiska händelser i Uddevalla borde våra politiker inse vikten att jobba förebyggande mot extremism i alla dess former.

Extremister finns i olika former från hedersrelaterat till att NMR använder Uddevalla som bas i olika arrangemang (som Bohusläningen har granskat) och finns det organisationer som kan plocka upp ungdomar så kommer de göra det.

Det går att arbeta åtgärdande mot organisationerna och händelserna, men kommunen bör fundera på om det även ska jobbas förebyggande med ungdomarna. Våra grannkommuner som Lilla Edet, Trollhättan och framförallt Kungälv har (i alla fall innan covid) haft riktade arbeten för att förebygga våld och extremism bland ungdomar på högstadiet med olika typer av toleransprojekt enligt Kungälvsmodellen eller liknande.

ANNONS

Vilket också innebär att hatisk verksamhet flyttas mot Uddevalla. Här behövs en insats!

Det kommer såklart kosta men om vi ställer detta mot stadshus-skisser eller konstprojekt är toleransprojekt för våra ungdomars framtid betydligt viktigare. Dessutom finns det duktiga pedagoger och utbildad personal som redan jobbar i verksamheten men förutsättningarna saknas.

Rapporten från Kungälv säger att ett projekt inte bara skulle jobba mot extremism och våld. Det skulle också betala tillbaka säg själv i en social investering samt att eleverna som deltar i projektet når högra måluppfyllelse.

Ingen att tveka på, bara att starta ett toleransprojekt i Uddevalla.

Förälder

ANNONS