Demonstration mot Preemraff
Demonstration mot Preemraff Bild: Karl af Geijerstam

Tror ni att Preem kommer att finnas i 40 år till?

Preem borde satsa på fossilfria jobb istället

ANNONS

Ni som bor i Lysekil och önskar en utbyggnad av Preemraff för jobbens skull tyckte antagligen att det var som en cirkus kom till stan med banderoller och plakat den 10 mars och sen drog iväg. Lätt för er att säga att utbyggnaden ska stoppas som inte behöver ta konsekvenserna. Pratar om klimaträttvisa men har inga förslag på vilka jobb som ska komma istället.

Men Preem har funnits i 40 år ungefär. Tror ni att det kommer att finnas i 40 år till? Oljan är på väg ut. Är det inte stor risk att denna jätteinvestering snart blir olönsam? Vore det inte bättre att satsa dessa enorma summor på framtidens teknik direkt?

ANNONS
Demonstration mot Preemraff
Demonstration mot Preemraff Bild: Karl af Geijerstam

Om vi fortsätter släppa ut koldioxid i atmosfären som nu kommer stora delar av jorden att vara obeboeliga inom en livstid. Det är ett faktum som är smärtsamt att ta in. Men det är det all diskussion behöver utgå ifrån. Om vi fortsätter som vanligt kommer ingenting att vara som vanligt. Om vi fortsätter som vanligt kommer en stor del av naturen vi har omkring oss nu bara vara ett minne. Precis som de stora feta torskarna som simmade utanför Lysekil en gång. Det är därför utsläppen måste ner, inte upp. Och det är därför det är så sorgligt att ledningen för Preem inte satsar på fossilfria jobb direkt.

Annika Elmqvist

Linköping

en del av cirkussällskapet