Två undersköterskor på ett äldreboende.
”I en längre tid har de borgerliga politikerna med SD i spetsen valt bort en större satsning på vårdpersonal”, skriver företrädare för V och MP i Munkedal. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Undersköterskor riskerar att varslas mitt i en pandemi

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Munkedals kommun har varit många och belastningen i denna pandemin är och förblir otroligt hög för vård- och omsorgspersonalen i kommunen.

ANNONS

Än är pandemin inte över, undersköterskornas arbetssituation kvarstår och det gäller att vi politiker gör vårt yttersta för att underlätta i denna högt belastade arbetsmiljö de befinner sig i.

Vi ser runt om i Sverige hur andra kommuner söker med ljus och lykta efter utbildad personal inom vården, det bekymret verkar inte drabba Munkedals kommun. Eftersom Moderaterna tillsammans med Liberalerna styr kommunen på en så kallad ’’SD-budget’’ lutar det åt att borgarna tycker skattesänkningar ska gå före undersköterskornas arbetssituation.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har länge kämpat för att få bukt med vård- och omsorgspersonalens höga belastning och hade gärna sett en arbetstidsförkortning för att kunna anställa fler undersköterskor men främst för att de arbetande måste få tid till återhämtning. Nu vill de styrande partierna alltså varsla undersköterskor i kommunen, mitt uppe i en pandemi.

ANNONS

LÄS MER:Hög smittspridning i Sotenäs oroar inför sommaren

Munkedals kommun har en värdegrund att arbeta för, som bland annat är att stödja människors strävan efter ett gott och tryggt liv, samt göra den mesta möjliga nyttan för våra brukare. I en längre tid har de borgerliga politikerna med SD i spetsen valt bort en större satsning på vårdpersonal. Man ville inte ta till sig och lyssna på de som är på golvet, det vill säga vårdbiträden och undersköterskor.

Man har jagat hemtjänstpersonal med digitala verktyg för att mäta alltifrån körtid och tid hos respektive brukare. Arbetarna har numera mindre tid för att utföra exempelvis en dusch hos en vårdtagare från 30 minuter till 20 minuter. Ett ytterligare sparförslag är att personal ska arbeta ensamma under nätterna på Dinglegården, vårdtagarna kan alltså behöva vänta med toalettbesök tills nattpatrullen är på plats. Vi ser i dagsläget hur äldreboenden i Munkedals kommun är fullbelagda och tiden för undersköterskorna att utföra beviljade insatser blir allt mer svåra att uppnå. När personalen på äldreboenden i kommunen sliter så svetten lackar ställer vi politiker, på vänstersidan, oss frågan ifall det är ren förvaring som sker av de äldre. Vi ser att denna ekvation inte går ihop.

LÄS MER:Så mycket tjänar de västsvenska corona-makthavarna

Allt arbete ska effektiviseras och gå snabbare att utföra eftersom tid är pengar, men detta är inget fabriksarbete. Kanske är det just detta Moderaterna i Munkedal menade i kommunvalet när de gick till val på att ’’vända Munkedal upp och ner’’. Vänsterpartiet och Miljöpartiet menar att detta inte är att arbeta för en kvalitativ vård och omsorg med utbildad personal, vilket är just det vi ska arbeta för att främja.

ANNONS

Malin Svedjenäs (V)

gruppledare Vänsterpartiet Munkedal

Bjarne Fivelsdal (V)

ordförande Vänsterpartiet Munkedal

Martina Fivelsdal (V)

Vänsterpartiet Munkedal

Hans-Joakim Isenheim (MP)

gruppledare Miljöpartiet Munkedal