Gobben Haugland
Gobben Haugland Bild: Sverigedemokraterna

Utveckla polisen – avveckla den inte

Mina Sverigedemokratiska kollegor skrev i bohusläningen 29 mars en högst aktuell debattartikel angående polisens närvaro i Norra Bohuslän.

ANNONS

I Tanum med omnejd sker inbrotten på blanka dagen, de flesta fall förbli olösta. Grannsamverkansgrupperna kör på högvarv på kvällar och nätter, ibland jagar de dieseltjuvar ända till Uddevalla utan att polisen dyker upp. En tröst finner vi dock i deras engagemang.

I vintras brakade två ungdomsgäng ihop utanför Hedemyrs i Tanumshede, beväpnande med påkar och livremmar slogs de i väl över en timma innan polisen dök upp på plats. Detta då polisen fick resa från både Strömstad och Uddevalla. Lyckligtvis fanns där andra personer som kunde hjälpa till med att lugna ned läget något under den långa väntan.

ANNONS

I bygderna känner folk en hopplöshet, tyvärr är det inte många som tror på att en anmälan leder någon vart om tjuvarna varit framme. Vi har hört om många fall där polisen kommit fram till plats alldeles för sent. Polisens frånvaro är påtaglig. Vi vill ha en högre närvaro, för att stärka tilliten till ordningsmakten och för att höja tryggheten i bygderna.

Polisen har fram tills nyligen hyrt lokal i Tanumshede, den stod länge outnyttjad. Till slut sades kontraktet upp. Även Tanums kommun blir fortsättningsvis en besökskommun för den mobila polisbilen. Den utveckling vi ser i våra kommuner i Norra Bohuslän följer en röd utvecklingsråd.

Om vi ska lyckas med att bygga upp förtroendet för polisen, krävs det mer än vetskapen att man kan träffa polisen två timmar i en husbil varannan vecka.

Mina kollegors önskan var att skapa en polisstation i Munkedal för att serva hela norra Bohuslän och västra Dalsland. Idén är god och bättre lösning för Tanum än mobila husbilar. Det enda förslag som överträffar det är givetvis en station belägen i Tanum.

Undertecknad tog för någon månad sedan, när tillsättningen av den nya rikspolischefen blev känd, kontakt med kommunfullmäktiges ordförande i Tanum i hopp om att vi kunde bjuda in polischefen för dialog tillsammans med grannkommunerna. Vid detta möte hade polischefen kunnat berätta om den fortsatta utvecklingen i Norra Bohuslän.

ANNONS

En inbjudan sändes följaktligen in och svaret kom kort därpå av regionpolischefen som svarade för rikspolisen att en inbjudan snart kommer till alla kommuner i Fyrbodal.

Vi hoppas likväl som våra kollegor i Munkedal att våra kommuner i Norra Bohuslän kan samlas i denna fråga och få god respons av polismyndigheten.

Utveckla polisen, inte avveckla den.

Gobben O Haugland

för Sverigedemokraterna Tanum