"Vårdpersonal har med risk för egen hälsa arbetat sina pass och mer därtill", skriver Hans Skagerlind.
"Vårdpersonal har med risk för egen hälsa arbetat sina pass och mer därtill", skriver Hans Skagerlind. Bild: Robin Aron

Vad får personalen för sina hjälteinsatser?

I region Västerbotten får sjukvårdsanställda som arbetat under svåra omständigheter med vård under pandemin ett presentkort som är värt 400 kronor. För samma insatser erhåller personal i andra regioner 5 000 kronor extra i månaden.

ANNONS

Pandemin har visat vilka arbeten som är betydelsefulla. Vårdpersonal har med risk för egen hälsa arbetat sina pass och mer därtill. Politiker av alla schatteringar har passat på att berömma hjältarna i vården. Men verbala hyllningar fyller inga matkassar eller kylskåp. Partikollegor i regioner och kommuner har budgetansvar och därför kan det skilja tusentals kronor i ersättning för liknande vårdinsatser.

LÄS MER:Vi är helt slut efter ett års kamp – är det här tacken?

Jag minns hur Leif Östling, tidigare Scaniachef och ordförande för Svenskt Näringsliv frågade: "Vad fan får jag för pengarna"? Han syftade på sina skattepengar. En hel del av intäktsmiljonerna hade han placerat i skatteparadis.

Med betydligt större rätt än Östling kan hemvårdare, undersköterskor och vårdpersonal ställa frågan: "Vad fan får jag för mina insatser"? Samma fråga kan ställas av alla arbetare som håller vårt samhälle i gång. De kan också fråga: "Vad fan får jag för mina skattepengar"?

ANNONS

Svaret är att du får mindre och mindre. Du drabbas av nedskärningar i kommuner och regioner. Våra gemensamma verksamheter som sjukvård, äldrevård och skolor har privatiserats och miljoner skattekronor hamnar i stället hos aktieägare.

Hans Skagerlind

LÄS MER:Personalen behöver mer resurser – inte nya sparkrav